Nicolay August Andresen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicolay August Andresen
Født2. aug. 1812[1]Rediger på Wikidata
Oslo
Død3. jan. 1894[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Oslo
BeskjeftigelseBankier, konsul Rediger på Wikidata
FarNicolai Andresen
SøskenJohan Henrik Andresen
Carl Ferdinand Andresen
Jens Peter Andresen
Christian Wilhelm Andresen
BarnNils August Andresen Butenschøn
NasjonalitetNorge

Nicolay August Andresen (født 2. august 1812 i Christiania, død 3. januar 1894 samme sted) var en norsk bankier. Han var nest eldste sønn av kjøpmann og bankier Nicolai Andresen, som hadde immigrert fra Jylland og etablert en omfattende forretningsvirksomhet i Norge. Nicolay August overtok bankiervirksomheten da faren trakk seg tilbake og bygde den – sammen med broren Engelhart – videre ut til å bli et av de større bankierfirmaer i byen, noe som i neste generasjon blei etablert som Andresens Bank.

Se også Andresen (slekt fra Schleswig-Holstein)

Andresen fikk sin utdannelse på Møllers Institut i hjembyen før han dro utlands for å lære mer. Han kom tilbake i 1842, og allerede i 1845, overtok han som bankier med firmanavnet N.A. Andresen. I 1854 blei Engelhart kompanjong, og firmanavnet fikk tilføyelsen «& Co». Firmaet vokste og hadde særlig skipsfartsnæringen på Østlandet og Sørlandet som kundegruppe.

Andresen var en av innbyderne til stiftelsen av Den norske Creditbank i 1857, og han var medlem av direksjonen i bankens første år. Han var også med på å stifte (og deltok i ledelsen av) Christiania Søforsikringsselskab og Forsikringsaktieselskabet Norden. Også i Norges Banks avdeling i Christiania og i Christiania Bank & Kreditkasse hadde han verv.

I 1857 kjøpte han Kirkegata 6, reiv den gamle gården og bygde et nytt treetasjers hus med plass både til forretning og bolig. Huset hadde speilglassruter i forretningslokalene, og det hadde byens første vannklosett. Firmaet og etterfølgeren Andresens Bank holdt til her fram til fusjonen med Kreditkassen 1980. Gården er i dag bevart som en del av Norges Banks hovedkontor. Fra 1838 eide Anderesen også gården Søndre Skøyen (Skøyen hovedgård), og denne var i familiens eie heilt til 1997.

Andresens fikk bare ett barn, da kona, Nilsine Butenschøn, døde i barselseng. Sønnen Niels August Andresen (1842–1935) fikk i voksen alder bevilling til å bruke moras familienavn Butenschøn som eget slektsnavn. Niels A. A. Butenschøn gikk inn som kompanjong i bankierfirmaet 1867 og dreiv det videre etter farens og onkelens død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Nicolay_August_Andresen[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Artikkel i Norsk biografisk leksikon; besøkt 2. juli 2013.