Nicolas Lebègue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kirka Saint-Merri i Paris, der Lebègue var organist fra 1664 og til sin død.

Nicolas Antoine Lebègue (også Le Bègue; født 1631 i Laon; død 6. juli 1702 i Paris) var en fransk organist, cembalist og komponist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Nicolas Lebègue ble født inn i enkle kår og fikk den første musikkundervisningen i en sangskole i hjembyen. Rundt midten av 1660-årene reiste han til Paris, og han fikk snart er ry som en utmerket utøver på klaviaturinstrumenter. Fra 18. desember 1664 virket han som organist ved Saint-Merry. Toppen av Lebègues løpebane som organist var da han i 1678 ble utnevnt som en av fire hofforganister. I disse årene var han en høyt ansett organist, orgelsakkyndig og lærer i Paris, men i 1690-årene forlot hellet ham. Han mistet store deler av formuen som følge av et bedrageri og fikk store økonomiske problemer. I tillegg fikk han helseproblemer. Likevel var han aktiv livet ut og nøt stor anerkjennelse hos sine samtidige.

Verk[rediger | rediger kilde]

Lebègue skrev hovedsakelig verk for klaviaturinstrumenter. Det er bevart to bøker «Pièces de clavecin» (1677–1687) som til sammen inneholder elleve suiter for cembalo, dessuten tre «Livres d'Orgue» (1676, rundt 1678, rundt 1685). I tillegg finnes enkelte verk i ulike samlinger. I verkene for cembalo kan en finne en del kromatiske passasjer som er langt framom Lebègues egen tid. Orgelverkene, spesielt i de første bøkene, er svært virtuose, og mange er utstyrt med eksakte instruksjoner om registrering og pedalbruk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]