Nicaraguakanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Nicaragua med kanalen tegna inn
Kart over Nicaragua som viser fire mulige traseer for kanalen som ble foreslått i 2013. Den nest sørligste av dem ble valgt.

Nicaraguakanalen var en planlagt kanal gjennom Nicaragua som skulle binde sammen Atlanterhavet og Stillehavet. Den ville vært 278 kilometer lang,[1] ha kryssa den sørlige delen av landet, og 105 kilometer av ruta skulle gå over Nicaraguasjøen.[2] Kanalen ble foreslått allerede på begynnelsen av 1800-tallet, men planene ble forlatt og Panamakanalen ble bygget i stedet. Som en følge av kapasitetsbegrensinger i Pamanakanalen var det på begynnelsen av 2000-tallet igjen diskusjoner om bygging av kanalen.

Nasjonalforsamlinga i Nicaragua ga i 2012 grønt lys for bygging av kanalen, og 28. juni 2013 ble det undertegna en kontrakt som ga den Hongkong-baserte investorgruppa HKND Group en 50-års konsesjon til å utrede, bygge og drive kanalen.[3] På det tidspunktet ble det sagt at konstruksjonen skulle begynne i mai 2014 og ferdigstilles i 2019.[4] Byggestart ble markert ved en seremoni den 23. desember 2014, da arbeid med anleggsveg til ny havn på stillehavssida ble satt i gang.[5] HKND viste seg imidlertid å være en luftslott uten reel mulighet eller vilje til å bygge noen kanal, og noe mer enn en liten grusveg ble aldri bygget. En frihandelssone, et turistkompleks og en stor internasjonal flyplass ved Rivas, med en terminal på 15 000 m² og en kapasitet på 1,05 millioner passasjerer i året var en del av planene.[2]

Kanalen ville ha hatt innløp ved Brito, nær byen Rivas, på stillehavssida, og ved Punta Águila på atlanterhavssida.[2]

Det var flere problemer knytta til bygginga. Blant annet var miljøvernere bekymra for følgene av skipstrafikk på Cocibolasjøen, som er den største ferskvannssjøen i Mellom-Amerika.[1] En stor del innbyggere vil også måtte bli tvangsflytta fra hjemmene sine.[1] Det var imidlertid de enorme kostnadene som velta prosjektet, totalt var det estimert å koste 50 milliarder amerikanske dollar å bygge kanalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]