Niños Héroes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monument til minne om Niños Héroes i Guadalajara

Niños Héroes (spansk for «helteguttene») var seks meksikanske tenåringssoldater. De døde mens de forsvarte landet ved Chapultepec-slottet i Mexico by mot et angrep fra USA 13. september 1847 under slaget ved Chapultepec, som fant sted under den meksikansk-amerikanske krigen. De har vært en viktig del av Mexicos nasjonsbygging og folkklore. Moderne historikere er i tvil om historien faktisk er sann. Niños Héroes hedres med en nasjonal fridag 13. september hvert år.

Chapultepec er et slott med festningsmurer ved Mexico by, i 1847 huset det militærakademiet som trente offiserer for den mexikanske hæren. Når den amerikanske hæren nærmet seg var kadettene med på forsvaret av slottet. Det var bare de yngste kadettene som var igjen på slottet (resten var i krigen andre steder) og flesteparten av de mexikanske styrkene på slottet var dårlig trente vernepliktige. Totalt hadde mexikanerne 892 mann på slottet. Som følge tap tidligere i krigen var de underbemannet, det ideelle hadde vært rundt 2000 mann for å forsvare det. De sterkt undertallige forsvarerne kjempet mot general Winfield Scotts tropper i omtrent to timer før general Bravo beordret tilbaketrekning. I følge legenden skal de seks kadettene nektet å trekke seg tilbake og heller kjempet til døden. Historien forteller at den siste av de seks, Juan Escutia, hoppet fra Chapultepec slott innpakket i det meksikanske flagget for å forhindre at flagget ble tatt av fienden.

Det er en rekke monumenter til ære for dem rundt om i landet, deriblant Monumento a los Niños Héroes ved selve Chapultepec-slottet.

De seks helteguttene var:

  • Juan de la Barrera (19 år)
  • Juan Escutia (15–19 år) (fødselsår uklart)
  • Francisco Márquez (13 år)
  • Agustín Melgar (15–19 år) (fødselsår uklart)
  • Fernando Montes de Oca (15–19 år) (fødselsår uklart)
  • Vicente Suárez (14 år)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]