Newfoundland-dominionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Newfoundland-dominionen
Dominion of Newfoundland
Tidligere land/nasjon

Flagg

Våpen

FlaggRiksvåpen

Kart over Newfoundland-dominionen

Grunnlagt1907
Opphørt1949
HovedstadSt. John's
StyreformKonstitusjonelt monarki
Offisielle språkEngelsk
Eksisterte1907-1949
ValutaNewfoundland-dollar

Newfoundland-dominionen (engelsk: Dominion of Newfoundland) var en selvstyrt stat innenfor Det britiske samvelde i perioden 1907 til 1949. Området utgjør nå den kanadiske provinsen Newfoundland og Labrador.

Dominionen oppstod ved at Newfoundlandkolonien fikk utvidet selvstyre i 1907. Newfoundland hadde siden 1854 hatt egen statsmister og parlament, og med dominionen-statusen fikk området muligheten til å drive en delvis selvstendig utenrikspolitikk (slik som å inngå handelsavtaler med andre land) og til å ha sine egne militære styrker. Newfoundland deltok på alliert side både under første og andre verdenskrig.

Depresjonen rammet Newfoundland hardt, og i 1934 ble selvstyret i hovedsak suspendert. Etter andre verdenskrigs avslutning ble det også slutt på de økonomiske overføringene fra Storbritannia, og i 1948 ble det avholdt en folkeavstemning om dominionens fremtid. I den andre av to folkeavstemninger i 1948 stemte 52 % av de stemmeberettigede newfoundlanderne for en union med Canada, og den 31. mars 1949 ble Newfoundland tatt opp i Canada-dominionen.

Denne canadarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.