New People’s Army

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

New People's Army (NPA) (filippinsk: Bagong Hukbong Bayan) er den væpnede grenen av det Filippinske kommunistpartiet (CPP). Det ble grunnlagt 29. mars 1969. NPA betegner seg selv som maoistisk og utfører sin geriljakrig i henhold til den maoistiske strategien om folkekrig

NPA finnes i minst 60 av de 80 provinsene på Filippinene. De slåss for at Filippinene skal bli et kommunistisk land, og er blitt stemplet som terrorister av USA og EU. I 2001 ble det startet forhandlinger mellom NPA og den filippinske regjeringen. Disse forhandlingene har delvis funnet sted i Norge, og har blant annet fått støtte fra den norske regjeringen [1].

Jose Maria Sison som antas å være det Filippinske kommunistpartiets leder har levd i eksil i Nederland siden 1987.

Grunnleggelse[rediger | rediger kilde]

NPA sine røtter kan føres tilbake til Hukbalahap, det tidligere prosovjetiske kommunistpartiet på Filippinene (FPK). Hukbalahap kjempet i begynnelsen mot den japanske okkupasjonen av Filippinene under den andre verdenskrigen. Etter krigen fortsatte kampen mot amerikansk tilstedeværelse på Filippinene og landets myndigheter inntil man i hovedsak gav opp mot president Ramón F. Magsaysay.

Etter den kinesisk-sovjetiske splittelsen på slutten av 60-tallet delte kommunistpartier verden over seg i prosjovjetiske respektive maiostiske grupperinger. På Filippinene brøt en maoistisk fraksjon med det prosovjetiske kommunispartiet i desember 1968 og mobliserte tre måneder senere den gamle Hukbalahap militsen under et nytt navn: New People's Army.

Referanser[rediger | rediger kilde]