Nevado del Ruiz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nevado del Ruiz
Nevado del Ruiz
Vulkanen i 1985
Høyde: 5321 moh.
Region: Caldas Department
Land: Colombia Colombia
Fjellrekke: Andes
Førstebestigning: 1936 av M. Rapp med flere
Vulkantype: Kjeglevulkan
Siste utbrudd: 1991

Nevado del Ruiz er en kjeglevulkan i Colombia. Et utbrudd i 1985 skapte en lahar som fullstendig begravde byen Armero, med 23 000 drepte i det som er blitt kjent som Armero-tragedien.

Geografi og geologi[rediger | rediger kilde]

Lokalisering[rediger | rediger kilde]

Det er den nordligste av vulkanene i det vulkanske beltet i Andes-fjellene, og den ligger litt sørøst for Manizales, med byen Armero i dalen nedenfor. Det er den nordligste av vulkanene i Colombia, og den vulkanen i landet som har høyest vulkansk aktivitet.

Vulkanisme[rediger | rediger kilde]

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Nevado del Ruiz er skapt av subduksjon av den tektoniske Nazcaplaten under den søramerikanske kontinentalplaten. Stratovulkaner i Andres, er for det meste plinisk, det samme er Nevado del Ruiz, og vulkanen produserer pyroklastiske strømmer.

Utbrudd i 1985[rediger | rediger kilde]

Space radar bilde av vulkanen

13. november 1985, klokken 9:08 pm, fikk Nevado del Ruiz et utbrudd. Pyroklastiske strømmer smeltet is og snø på toppen av vulkanen, som formet laharer som strømmet nedover flere elvedaler. Laharene var opp til 50 meter tykke, og bevegde seg mer enn 100 kilometer bort.[1]

Mange hus og landsbyer ble fullstendig ødelagt av laharene. Byen Armero ble fullstendig dekket av strømmen, noe som drepte omtrent 21 000 av 28 700 innbyggere. Utbruddet drepte totalt anslagsvis 23 000 mennesker, skadet 5 000, og ødela mer enn 5 000 bygninnger. Dette var det nest-mest dødelige vulkanutbruddet i det 20. århundre, etter utbruddet i 1902 i Montagne Pelée. Ulykken skapte stor internasjonal omtale og interesse, spesielt takket være et fotografi tatt av Frank Fournier, av en ung jente ved navn Omayra Sánchez som ble fanget under rot og skrot i tre dager, før hun døde.[2]

Flyktninger som rømte til andre byer i området, fikk gradvis nye hjem i et regjeringsstyrt prosjekt, men problemene for de som måtte flytte fra området fortsatte i mange år etterpå. Landsbyene ble advart mot muligheten for en katastrofe, men på grunn av mange tidligere falske alarmer, samt en uttalelse fra flere offisielle byråkrater om at vulkanen ikke ville få et utbrudd, omkom mange mennesker, fordi de ikke tok hensyn til advarslene.

Der var hundrevis med historier om personer som var like ved hverandre, der den ene ble drept av massive steiner, og den andre overlevde nesten uskadd. Blant de mest fryktelige konsekvensene av gjørmen, var temperaturen i den. Dette sammen med et høyt innhold av sopp og bakterier i gjørmen, som ikke lot seg behandle med kjente antibiotika, gjorde at mange fikk helseproblemer, eller døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Deadly Lahars from Nevado del Ruiz at the USGS
  2. ^ Picture power: Tragedy of Omayra Sanchez BBC News, September 30, 2005 – Retrieved: July 9, 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]