Neumarkt, Dresden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Neumarkt (sentralt i bildet).
Frauenkirche omgitt av heisekraner høsten 2005.
Gjenreisning av historiske kvartaler 2006. Fasade mot Rampische Strasse.

Neumarkt var inntil februar 1945 en av Dresdens fineste plasser. Etter den allierte bombinga i februar 1945 var bare rester igjen av et fåtall hus, og flere kvartaler er fullstendig forsvunnet.

På vestsida av torget ligger Johanneum, som siden 1956 har huset Dresdens transportmuseum. Dette var den første bygningen omkring Neumarkt som ble gjenoppbygd etter krigen. Den eldste delen av Johanneum ble reist på slutten av 1500-tallet som stallbygning for kurfyrst Kristian I. I 1870-åra fulgte en ombygging i nyrenessansestil til historisk museum, og bygningen fikk sitt navn etter kong Johan. Tyrkerfontenen foran Johanneum ble laget i 1649 som fredsfontene etter trettiårskrigen. På vestsida av Johanneum står Schöne Pforte, et av de flotteste vitnesbyrd om tysk renessanse. Porten er fra 1555, og ble opprinnelig laget for slottskapellet.

Frauenkirche, som en gang var Tysklands mest betydelige protestantiske kirkebygg, lå i ruiner som et minnesmerke for ofrene under krigen fram til midten av 1990-tallet. Da ble det satt i gang en aksjon for gjenoppbygging. Etter en arkeologisk utgravning kom byggearbeidene i gang, og i 2005 kunne kirka gjeninnvies i sin helhet. Foran kirka står Luthermonumentet til Ernst Rietschel og Adolf von Donndorf.

Coselpalasset, reist mellom 1744 og 1746 for sønnen til grevinne Cosel og August den sterke, er gjenoppbygd på slutten av 1990-tallet. Det huser i dag kontorer og den kjente Grand Café.

For tida foregår en storstilt rekonstruksjon av de forsvunne kvartalene omkring Neumarkt. Om ikke mange år vil Neumarkt få tilbake sitt historiske preg.