Nettfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nettfly
Nettfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Naenia typica
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: nettfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Naenia
Habitat: ruskemark, hager og parker, myrlendt terreng
Utbredelse: Palearktis

Nettfly (Naenia typica) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet nord til Hordaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 36 – 46 mm), mørkt brungrått nattfly med lyse vingeårer. Sammen med de tre lyse tverrlinjene danner vingeårene et lyst nett. Arten ligner mye på engsmellefly (Heliophobus reticulata) og hvitribbet åkerfly (Tholera decimalis), men skiller seg fra disse på at vingene er bredere, området mellom nyremerket og ringmerket er formørket, og at antennene er trådformede hos begge kjønn. Forvingen har hvitkantede nyre- og ringmerker, området mellom dem er mørkt. De to mellomlinjene og bølgelinjen er lyse og smale. Bakvingen er lyst brungrå. Larven er gråbrun med lys sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nettflyet lever gjerne på kulturpåvirkede steder, som avfallsplasser og annen ruskemark, hager og parker, men også i myrlendt terreng. Larvene kan leve på en rekke ulike trær, busker og urter. Som nyklekte lever de selskapelig og kan gnage ut store "vinduer" i bladene de spiser på. Om høsten kryper den ned på bakken og lever av visne blader, i mildvær kan de være aktive også om vinteren. De voksne flyr i juni – august, men de kommer sjelden til lys, så man kan lett få inntrykk av at arten er sjeldnere enn den er.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over det meste av Europa og i det nordlige Asia østover til Altaj. I Norge finnes den i de sørligste landsdelene nord til det sørlige Hedmark og Oppland og Hordaland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Naenia typica på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]