Nettfletting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nettfletting er en vevapplikasjon som integrerer data fra flere forskjellige kilder og presenterer disse på en felles side.

Datakilder brukt i nettfletting stammer ofte fra offentlige programmeringsgrensesnitt (API-er) eller tilsvarende som er gratis tilgjengelig. Et typisk eksempel er nettsteder som kombinerer data over boliger til salgs fra eiendomsmeglere og plotter disse inn på kart ved hjelp av Google maps. Andre hyppig brukte er Amazon (salg), eBay (auksjoner), Flickr (bilder), Yahoo og YouTube. I Norge er Yr (et samarbeidsprosjekt mellom Meteorologisk institutt og Norsk rikskringkasting) en mye brukt nett-tjeneste, og denne publiserer et API som brukes for nettfletting.[1] Det er også vanlig at nyhetskilder som publiserer i RSS-format benyttes som datakilde, men disse blir ofte innkapslet og ikke flettet inn i annet innhold.

Enkelte regner ikke data som stammer fra ikke-åpne kilder inn under mashup-begrepet. [trenger referanse] Det blir også av og til skilt mellom innbygging (embedding, altså innkapsling av innhold) og mashup. Eksempler på det første å legge inn videoer eller kart som en upåvirkelig del av en nettside.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]