Nesterov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 54°37′50″N 22°34′24″Ø

Stallupönen i 1906
Gatebilde fra juni 2006

Nesterov (russisk. Не́стеров, tysk: Stallupönen eller Ebenrode, litauisk: Stalupėnai, polsk: Stołupiany) er en liten by i dagens Kaliningrad oblast. Byen har i underkant av 5 000 innbyggere (2006).

Historie[rediger | rediger kilde]

I middelalderen var dette området befolket av den gammelprøysiske stammen Nadruvianerne. Deres områder ble erobret av Den tyske orden og inkorporert i deres stat i Preussen under navnet Stallupoenen, Stallupönen etter elven (Stalupė i litauisk) i nærheten. Da Den tyske orden ble sekularisert i 1525, ble Stallupönen en del av hertugdømmet Preussen, senere arvet av Hohenzollerne og ble en del av markgrevskapet Brandenburg i 1618. Byen ble en del av Kongeriket Preussen i 1701 og administrert som en del av provinsen Øst-Preussen fra 1773. Under den Preussen-ledede tyske samlingen i 1871 ble Stallupönen en del av Det tyske riket.

I august 1914 ble byen og området rundt åstedet for slaget ved Stallupönen mellom Russland og Tyskland, noe som innledet kampene ved østfronten under første verdenskrig.

Byen hadde en litauisk minoritet, og ved fredsslutningen i Versailles etter første verdenskrig ønsket litauiske forhandlere å få byen overført til Litauen, men det var uten hell og byen forble tysk. I 1938 fant det de tyske nasjonalsosialistiske myndighetene ut at Stallupönen ikke lød tysk nok, og endret navnet til Ebenrode.

Mot slutten av andre verdenskrig ble byen okkupert av Den røde armé og området ble overført til Russiske SFSR i 1945 som en del av Kaliningrad oblast.

Byen tyske befolkning ble hovedsakelig evakuert vestover, eller forvist. Byen fikk navnet Nesterov etter Sergej Nesterov, en sovjetisk krigshelt som ble drept i nærheten.

I dag er Nesterov administrasjonssenteret for Nesterovskij-distriktet og er et kulturelt senter for den litauiske minoriteten i Russland. Den ligger rett ved den russisk/litauiske grensen på jernbanelinjen som forbinder Kaliningrad oblast med Moskva.

Kjente mennesker fra Stallupönen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]