Hopp til innhold

Nest ferch Rhys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nest ferch Rhys
Fødtca. 1085Rediger på Wikidata
Død1136Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleGerald de Windsor (1100–) (kildekvalitet: cirka)[1]
Stephen (?)
Partner(e)Henrik I av England
FarRhys ap Tewdwr
MorGladys of Powys[2]
SøskenGruffydd ap Rhys
Barn
7 oppføringer
Henry FitzRoy[2]
Angharad ferch Nest[2]
Maurice FitzGerald, Lord of Lanstephan
David FitzGerald[2]
Robert Fitz-Stephen[2]
William fitz Gerald[2]
Einion ab Owain ap Cadwgan ap Bleddyn[3]
NasjonalitetWales

Nest ferch Rhys (død etter 1136) var walisisk prinsesse som er berømt for sin enestående skjønnhet. Hum ble født omkring 1073 i festningen Dinefwr Castle, Carmarthenshire som datter av prins Rhys ap Tewdwr Mawr og dennes hustru Gwladys ferch Rhiwallon.

Til sengs med kongen

[rediger | rediger kilde]

Etter hennes fars død i 1093 ble Deheubarth erobret av normannerne og kong Henrik I av England utpekte seg selv til hennes beskytter. Han tok henne til sengs og hun fødte ham en sønn utenfor ekteskap, Henry FitzRoy (11031158). Etternavnet FitzRoy er fransk for «kongesønn».

En gang rundt 1095 besluttet kong Henrik å få giftet bort Nest til en av sine menn, Gerald de Windsor (også kjent som Gerald FitzWalter), som kongen også utpekte til marskalk av Pembroke. En del av hennes medgift var eiendommen Carew i Wales, 7 km øst for Pembroke. Gerald de Windsor bygget festningen Carew Castle i normannisk stil fra 1100 på et strategisk sted over elven Carew River. På samme sted var det tidligere en gammel festning fra jernalderen.

Nest og Gerald hadde fem barn:

Kvinnerov

[rediger | rediger kilde]

I løpet av jula 1109 fikk Nest og hennes ektemann Gerald i Cenarth Bychan (muligens Cilgerran Castle eller Carew Castle, begge er i Pembrokeshire) besøk av hennes fetter, Owain ap Cadwgan, sønn av Cadwgan ap Bleddyn, prins av Powys. I henhold til en fortelling fikk Owain høre om Nests enestående skjønnhet på en fest hos sin far i Ceredigion, og han besluttet å se det med egne øyne. Synet av henne hadde ikke vært overdrevet og han besluttet at han ville ha henne. Han kom tilbake om natten med femten menn gjennom en hulegang under porten og sprang deretter inn for å bortføre Nest og hennes barn og dessuten sette festningen i brann. Hennes ektemann skal ha flyktet ned gjennom en ‘garderobe’, det vil si nedløpskanalen som også ble benyttet som toalett, for å slippe unna. Barna ble etter en tid ført tilbake til Gerald, men Nest beholdt Owain for seg selv. Det ble sagt at hun fødte ham to sønner, Llywelyn og Einion, før hun til slutt kom tilbake til sine opprinnelige ektemann.

Dette kvinnerovet ga Nest tilnavnet «Helena av Wales», jfr Helena av Troja, ettersom det brøt ut en mindre borgerkrig på grunn av denne hendelsen. Owain ap Cadwgan forlot Wales og flyktet til Irland for å unngå gjengjeldelse mens hans far Cadwgan ap Bleddyn mistet sine landområder. Gerald ventet lenge på hevn og fant et øyeblikk da Owain hadde få menn med seg, la seg i bakhold og drepte ham.

Nytt forhold og barn

[rediger | rediger kilde]

Etter at Gerald døde lot Nest seg involvere i et forhold til Stephen, marskalk av Cardigan. Med ham fikk hun enda en sønn, Robert Fitz-Stephen som døde i 1182.

Nests datter Angharad ble gift med William de Barry og fikk fem sønner med ham: Robert; Philip, grunnleggeren av klosteret Ballybeg Abbey ved Buttevant i Irland; Walter; og historikeren Gerald av Wales. Hennes sønner Philip and Robert var på militærkampanjer i Irland sammen Richard de Clare, også kjent som «Strongbow». Robert døde der i 1182.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ The Peerage person ID p10468.htm#i104677, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Gerald av Wales
  • Dictionary of National Biography, sidene 228-229
  • Bartrum: Welsh genealogies: 300-1400