Nes (Ringsaker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nes, Hedmark.
Tingnes, Nes kirke og broforbindelsen over til Helgøya hvor bildet er tatt fra.

Nes er en halvøy i Mjøsa, et sogn i Ringsaker og tidligere en selvstendig kommune på Hedmarken, opprettet som Nes formannskapsdistrikt i 1837.

Den 1. januar 1964 ble Nes slått sammen med Furnes og Ringsaker (og en liten del av Vang) til den nye Ringsaker kommune. Nes hadde ved sammenslåingen 4.184 innbyggere.

Det største tettstedet på Nes er Tingnes, som var kommunesenteret for gamle Nes kommune. Tingnes har fått navnet sitt etter plasseringen av formannskapssalen i gamle Nes kommune. På Tingnes er det båthavn, kolonialbutikk, frisørsalong, bensinstasjon, bank, sveiseverksted, kulturhus, kafeteria og pub. På Tingnes finner vi også en av Ringsakers to middelalderkirker, Nes kirke. Kirken er laget i engelsk-gotisk stil, og har jernbeslått sakristiport med innskriftbånd og ring på hoveddøren fra middelalderen.

Et annet tettsted er Stavsjø. Her finner man Stavsjø kirke, skole, idrettsplass, dagligvarehandel, fotpleier, frisørsalong, treningsstudio, aromaterapi, slalåmbakke, blomsterbutikk og bensinstasjon. Tidligere finansminister og AP-politiker Sigbjørn Johnsen kommer fra Stavsjø.

Årlig avholdes «Nes-dagene», arrangert av Nes Røde Kors Hjelpekorps, på enten Tingnes eller, som det har vært de siste årene, på Skurven på Helgøya. Arrangementet består av kulturelle og sosiale innslag fra livet på halvøya.

Baldisholteppet stammer fra den i 1879 nedrevne Baldishol kirke på Nes. Det oppbevares i dag på Kunstindustrimuseet i Oslo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]