Nepalere i Bhutan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I Bhutan finnes en stor nepalskspråklig minoritet i den sørlige delen av landet; kalt Lhotshampa.

Lhotshampa, eller Lhotsampa, er et dzongkha-ord for folk sørfra. Dzongkha er majoritetsspråket i Bhutan, og ordet lhotshampa brukes om jordarbeidere og innvandrere av nepalsk opprinnelse som bor og dyrker jorden på de fruktbare, sydvendte elveslettene i den sørlige delen av Bhutan.

Lhotshampaene kommer i hovedsak fra Nepal, og er for det meste hinduer. På slutten av 1980-tallet ble mer enn 100 000 Lhotshampa fordrevet fra Bhutan, under beskyldinger om å være ulovlige innvandrere. Mange av disse har «vendt hjem» til Nepal, men mange bor fremdeles i flyktningleirer i India og Nepal.

Beregninger over folketallet i Bhutan tyder på at 30-40% av landets befolkning er Lhotshampa, avhengig av om de fordrevne regnes som innbyggere i landet.

Politiske partier var inntil valget i 2008 forbudt i Bhutan. Det fantes inntil da fire kjente eksilparti, alle med opprinnelse i Lhotshampa, jf. Bhutans politiske system.

En minoritet som oppleves som truende[rediger | rediger kilde]

Fra de bhutanske myndighetenes side utgjør det voksende hinduistiske minoriteten et problem. Bhutans kultur og statsskikk er basert på buddhisme, språket dzongkha og kulturen til den herskende folkegruppen som lever i de midtre delene av landet.

Hinduene bor i de mest fruktbare delene av landet, og myndighetene antas å frykte – uten at dette er sagt rett ut – at dersom hinduene over tid kommer til å utgjøre mer enn 50% av befolkningen, vil de kreve en folkeavstemning om uavhengighet kontra tilslutning til India. Hinduene antas å mene at deres tro vil bli bedre beskyttet av indiske enn av bhutanske myndigheter.

En tilsvarende avstemning i den tidligere selvstendige staten Sikkim i 1974, førte til at staten ble innlemmet som en delstat i India.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata