Mosedverghopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Neon reticulatus»)
Mosedverghopper
Neon reticulatus
Nomenklatur
Neon reticulatus
(John Blackwall, 1853)
Populærnavn
mosedverghopper
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieHoppeedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Mosedverghopper (Neon reticulatus) er en av edderkoppene i gruppen hoppeedderkopper (Salticidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Mosedverghopper er en forholdsvis liten edderkopper og sammen med de andre artene i slekten er de ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. Generelt er kroppen mørk med lysere bein. Beina har ikke markerte lysere og mørkere ringer. Unge individ er lysere.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Hodet har åtte mørke øyne, to uvanlig store midt foran, og to litt mindre på hver side. De resterende fire øynene er plassert på siden av hodet. De bakerste sideøynene er også uvanlig store. Hoppeedderkoppene skiller seg ut ved at de har evnen til i en viss grad å fokusere blikket.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mosedverghopper lever på bakken i mose, gress og under død vegetasjon. De er kjønnsmodne nesten hele året. Om vinteren finnes kun kjønnsmodne hunner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Neon (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]