Nematodes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nematodes
Nematodes filum
Nematodes filum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nematodes
Berthold, 1827
Norsk(e) navn: Råtevedbiller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Eucnemidae
Antall arter: 39
Habitat: terrestrisk, larvene i død ved
Utbredelse: nær kosmopolittisk
Delgrupper:

Nematodes er en slekt av biller som ligner smellere (Elateridae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (3-11 millimeter), slanke, blanke, mørkbrune til svarte råtevedbiller, de ligner smellere (Elateridae). Oversiden er fint hårete. Hodet er forholdsvis lite og lett nedoverbøyd. Antennene er 11-leddete, litt sasgtakkede, omtrent så lange som hode + pronotum. Brystskjoldet (pronotum) er avrundet firkantet, omtrent så langt som bredt, med litt uttrukne bakhjørner. En tapp på forbrystet griper inn i en grop på mellombrystet og billene kan "smelle" med å brekke denne tappen ut av gropen, i likhet med smellerne. Dekkvingene er avlange, noe avsmalnende bakover, så brede som eller litt smalere enn brystskjoldet. De har fine lengdestriper. Beina er temmelig korte.

Larvene finnes i to hovedtyper: den ene ligner larver av praktbiller (Buprestidae), er sylindrisk og tynnhudet med frembryst-segmentet (prothorax) kraftig oppsvulmet; den andre typen er parallellsidig, ganske flat, hard (sterkt sklerotisert), hodet er hardt og kileformet. Begge typene har beina sterkt redusert eller helt manglende. Munndelene er også nokså sterkt redusert, og larvene kan trolig bare ta til seg flytende føde.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene har larver som lever i død ved, men enkelte larver graver i jorden og lever på planterøtter. Larvenes munndeler synes bare å tillate flytende føde, og det er uvisst hva de faktisk spiser. Kanskje skiller larvene ut fordøyelsesenzymer, og tar opp oppløste næringsstoffer fra den omkringliggende veden. En annen mulighet er at de lever av slimsopper som vokser i veden. De larvene som er harde og flate kan ta seg fram gjennom ganske tett ved å presse seg mellom vedfibrene. Siden billene er avhengige av død ved er de truet av moderne skogbruksmetoder der lite døde greiner og stokker blir liggende igjen i skogen. De fleste norske artene står på Rødlisten over truede arter. De voksne billene kan fanges i ulike feller, men man finner dem sjelden. Dette kan skyldes at de er kortlivede, eller flyr lite, eller også at de er reelt sjeldne og truede arter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er hovedsaklig utbredt i den neotropiske økosonen, men forekommer også i Nord-Amerika, Afrika, Palearktis og Australia [1].

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R.L. Otto (2017) Descriptions of six new species of false click beetles (Coleoptera: Eucnemidae: Macraulacinae), with new identification keys for one tribe and two genera. Insecta Mundi 0558: 1-19. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]