Rugmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nemapogon variatellus»)
rugmøll
Nomenklatur
Nemapogon variatellus
Clemens, 1859
Populærnavn
rugmøll
Hører til
Nemapogoninae, ekte møll, Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: på sopp og lagrede matvarer
Utbredelse: Holarktisk

Rugmøll (Nemapogon variatellus) er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne arten lever mest utendørs på kjuker, men kan også leve innendørs der den av og til kan gjøre skade på lagret korn.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 10-14 millimeter), svart og hvit møll. Antennene er trådformede og vel to tredjedeler så lange som forvingene. Hodet er kledt med hvite, hårlignende skjell, forkroppen er hvit med spredte, mørkere skjell og mørkere skuldre. Forvingen har hvit grunnfarge med svarte og mørkbrune tegninger, som langs forkanten danner fem-seks svarte, mer eller mindre kommaformede flekker. Vingefrynsene på forvingen er hvite. Bakvingene er lystt gråbrune. Arten er noe variabel i fargen og er vanskelig å skille fra kornkjukemøll (Nemapogon granella) og lyse eksemplarer av vedkjukemøll (Nemapogon cloacellus) på ytre utseende. Det finnes tydelige forskjeller mellom de tre artene i kjønnsorganenes bygning.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan leve utendørs og larven utvikle seg i ulike slags kjuker, som vanlig hos underfamilien Nemapogoninae. Men den kan også finnes innendørs der den lever av ulikt slags dødt, organisk materiale, blant annet lagret korn. Det siste er trolig det vanligste i Norden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa og Sentral-Asia og forekommer også i Nord-Amerika, der den etter alt å dømme har blitt bragt av mennesker. I Norge er den ganske sjelden og finnes bare i Oslo-området og langs kysten til Aust-Agder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]