Nehalennia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et alter for Nehalennia i Domburg, Nederland.Til høyre for henne er en hund, og i hendene er en kurv med epler.

Nehalennia var en gudinne som ble tilbedt i romertiden, i og rundt elven Scheldes delta og i området langs Rhinen. Hun var både en gudinne som beskyttet sjøfarere (fiskere og sjømenn) og en fruktbarhetsgudinne i keltisk-germansk mytologi. Ved Domburg i Nederland og ved Köln i Tyskland er det funnet stenaltere, votivstener og rester etter templer bygget til ære for henne. Steinalterne og votivstenene som ble funnet i Nederland, kan sees i museer i Middelburg og Leiden. Stenene ble antagelig ofret av sjøfarende handelsmenn for å sikre (eller takke for) en trygg sjøreise.

14. april 1970 fikk fiskeren K.J. Bout deler av et Nehalennia-alter i garnet da han fisket ved Colijnsplaat. Senere fant han rundt 200 votivstener og rester av et romersk byggverk. Det er ikke første gang slike funn er gjort i Nederland, allerede i 1647 ble rester etter et Nehalennia-tempel funnet ved Domburg.

Det meste man vet om henne, har man lært av funnene som er gjort etter 1970. Det antas tilbedelsen av Nehalennia var på sitt høyeste i det 2. og 3. århundre f.Kr. Den gangen var det minst to, kanskje tre templer til ære for henne i området som i dag er provinsen Zeeland, sørvest i Nederland. Området spilte en viktig rolle i romernes handelstrafikk mellom England og landområdene langs elven Rhinen.

Nehalennia ble vanligvis avbildet sittende, med en kurv full av epler (symbol for fruktbarhet) og en (hund) (symbol for trofasthet).

I dagligtalen ble hun antagelig kalt Neeltje Jans. I august 2005 ble et replika av et Nehalennia-tempelet åpnet ved ColijnsplaatNoord-Beveland, like ved stedet der den tapte byen Ganuenta lå.[1] Videre er en arbeidsøy som ble anlagt i forbindelse med byggingen av Oosterscheldekering (en del av Deltaprosjektet) oppkalt etter henne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Van der Velde, Koert (13. august 2005). Zeeuwse godin weer thuis. Trouw (nederlandsk avis), s. 8–9 i bilaget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]