Hopp til innhold

Neglelakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kvinne med rød neglelakk på finger- og tånegler.

Neglelakk er et kosmetisk produkt som blir påført på neglene for utseendets skyld, men også for beskyttelse og forsterkning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Egypterne brukte henna for å farge neglene og fingertuppene. Dronning Nefertiti farget neglene rubinrøde; Kleopatras favoritt var korall. Laverestående kvinner var kun tillatt lysere varianter. Kineserne brukte farget lakk bestående av gummi arabikum, eggehviter, gelatin og bivoks. Til å farge blandingen ble den tilsatt knuste roser, orkideer eller springfrø. Chou-dynastiets kongelige brukte til og med gull- og sølvblad for å dekorere og forsterke neglene. Røde og svarte lakkvarianter ble oppført som favoritter blant kongelige i Ming-dynastiet.

Inkaene dekorerte neglene sine med intrikate bilder av ørner, og flere portretter fra 16- og 1700-tallet viser også blanke negler.

Henna er også brukt til å skape Mehndi – hennatatoveringer som er vaskbare.

I begynnelsen av 1800-tallet ble oljer tilsatt fargestoffer brukt til å farge neglene, og polert med tørkler av semsket skinn i stedet for å bli malt. I engelske og amerikanske kokebøker fra denne tiden fantes det flere oppskrifter på neglefarger. Kvinnene på sent 1800- og tidlig 1900-tall foretrakk glatte og blanke negler fremfor malte. Imidlertid fantes det noen som lakket neglene med en klar type lakk, som ble påført med en kamelhårsbørste. Da billakk ble oppfunnet i tidlig 1920, opprant ideen om lignende lakk til neglene.

Michelle Menard var den første til å introdusere neglelakken for resten av verden, og dette gjorde han på 1920-tallet. I 1927 kom Max Factor med et begrenset utvalg av neglelakk. Det tok imidlertid litt lenger før neglelakk ble populært blant folk flest. Revlon kom i 1932 med prinsippet om at neglelakken og fargen på leppene skulle matche. Det var med Rita Hayworth i fronten på 1940-tallet som fikk salget av neglelakk til å av. I 1966 kom Mary Quant’s mod-trend med et prinsipp om at hvite negler skulle matche klærne.

Manikyr[rediger | rediger kilde]

Det finnes ulike typer manikyr. Hovedtypene er fransk manikyr, som etterlikner neglenes naturlige farge, og amerikansk manikyr, som er lik, med lysere farge. Manikyrer kan utføres hos frisør, negledesigner eller fås kjøpt som hjemmesett hos parfymerier. r.