Nederlandse Spoorwegen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nederlandse Spoorwegen
Nederlandse Spoorwegen logo.svg
NS Stationsgebied Utrecht.jpg
Org.formNaamloze vennootschap
BransjeJernbanetransport
Etablert1938
Forgjenger(e)Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen
Eier(e) Kongeriket NederlandeneRediger på Wikidata
Datterselskap
7 oppføringer
Merseyrail, Abellio, Serco-Abellio, Qbuzz, Van Gend & Loos (19281986), NS International, ElectroRailRediger på Wikidata
Eierandel i
22 oppføringer
Maastricht railway station, NS Intercity Materieel, Arnhem Centraal railway station, Enkhuizen railway station, Gouda railway station, Leiden Centraal railway station, Zaandam railway station, 's-Hertogenbosch railway station, Amsterdam–Haarlem–Rotterdam railway, Swalmen railway station, Maastricht Randwyck railway station, Terborg railway station, Zaandam Kogerveld railway station, Susteren railway station, Waddinxveen Noord railway station, Waddinxveen railway station, Tegelen railway station, ICM-0, ICM-3 en ICM-4, ICM-1 en ICM-2, Zwolle railway station, Sneek railway stationRediger på Wikidata
Hovedkontor UtrechtRediger på Wikidata
LandNederland
Grunnlegger(e)Nederland
Antall ansatte27 380 (2006)
Omsetning3 500 000 000 euro (2010)
Nettsted Offisielt nettsted (nl)

Nederlandse Spoorwegen
52°05′17″N 5°06′46″Ø

N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) er det nasjonale jernbaneselskapet i Nederland. Selskapet er i dag et aksjeselskap.

Det nederlandske jernbanenettet er det tredje travleste i verden. Det er verdens travleste sett i forhold til befolkninga og antall kilometer linje. Omtrent 6,5 % av befolkninga reiser med tog hver dag. Gjennomsnittlig reiser 1,1 millioner personer med tog hver dag i Nederland, fordelt på 4500 togturer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hovedkontoret til NS

I 1938 blei de tidligere jernbaneselskapa Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) og Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) slått sammen til det fullstendig statseide selskapet Nederlandse Spoorwegen (NS). Likevel fikk NS aldri status som statsselskap. Det var en overgangsperiode fra 1917 til 1937 der HSM og SS besto som egne, offentlig deleide, selskap med utstrakt samarbeid.

Foranledninga til sammenslåinga var delt. På den ene sida lå Nederland sin økonomi med brukken rygg etter første verdenskrig. Jernbaneselskapa tapte penger, men var så viktige at den nederlandske staten ikke kunne la de gå konkurs. På den andre sida vokste ideologiske strømninger som argumenterte for statseide jernbaneselskap.

Under andre verdenskrig fortsatte NS å fungere som normalt. Prisen var at selskapet måtte rette seg etter okkupasjonsmakta. Dette førte til at NS anla spor og transporterte folk til Kamp Westerbork, en transittleir for transport av bl.a jøder til konsentrasjonsleir. I 1944 brøt det ut streiker i NS som varte til krigen slutta. På slutten blei også store deler av det nederlandske jernbanenettet ødelagt av krigshandlinger og ved at man brøt opp jernbanelinjer for å dekke krigsindustriens stålbehov. NS spilte igjen ei viktig rolle i gjenoppbygginga av Nederland.

Sekstitallet var en vanskelig periode for NS. Betydninga av kol dalte og dermed dalte også den lønnsomme transporten av kol. I 1970 blei en ny jernbanepolitikk innført med et mye høgere antall tog i drift. Drifta var fortsatt ikke lønnsom for selskapet, men samfunnsnytta rettferdiggjorde offentlige subsidier. I 1989 feira den nederlandske jernbanen sitt 150-årsjubileum med ei stor togutstilling i Utrecht.

På nittitallet blei en periode innleda med oppsplitting av NS og delprivatisering av det nederlandske jernbanenettet. Dette førte til streiker og interne uroligheter i NS som varte heilt fram til 2002.

Nasjonal aktivitet[rediger | rediger kilde]

NS dobbeldekker

NS står for det aller meste av jernbanetrafikken i Nederland og all persontrafikk på hovedspora. En del mindre linjer drives av Arriva, Connexxion, Keolis og Syntus. Disse linjene er (2017):

Internasjonal aktivitet[rediger | rediger kilde]

NS driver, gjennom si internasjonale avdeling NS International, toglinjer fra Amsterdam til ei rekke byer i Europa, disse er:

Andre selskaper driver i tillegg en del mindre linjer til utlandet.

Stasjoner[rediger | rediger kilde]

NS Poort er avdelinga i NS som eier, utvikler og driver alle Nederlands 375 stasjoner.

Underavdelinger[rediger | rediger kilde]

NS har flere andre avdelinger med ansvar for sitt område som NS Financial Services (leasing), NS Opleidingen (Utdanning), NedTrain (Matriell), NS Fiets (Sykkel-tilrettelegging), OV Fiets (Sykkel-utleie) og NS stations (Spisesteder og butikker).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]