Ned med våpnene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tysk frimerke som viser Bertha von Suttner og omslaget på Die Waffen nieder!

Ned med våpnene (tysk: Die Waffen Nieder!) er en roman av Bertha von Suttner, utgitt første gang i Østerrike i 1889. Boken ble første gang oversatt til norsk i 1891, og senere i 1906 og 1954[1].

Sammendrag av handlingen[rediger | rediger kilde]

Romanens hovedperson er den østerrikske grevinne Martha Althaus som følges gjennom fire kriger. Under den andre italienske uavhengighetskrigen, 19 år gammel, mister Althaus sin mann, Grev Arno Dotzky. Tapet får henne til å ta avstand fra all krig. Hennes andre ektemann, Baron Friedrich Tilling, deler hennes pasifistiske overbevisning selv om han er en offiser i den østerrikske hæren. Han kjempet i Schleswig i 1864, og i den østerriksk-prøyssiske krig i 1866. Althaus' søstre og bror dør av koleraen på grunn av krigen, og faren dør av sorg etter å ha mistet sine barn. Deretter pensjonerte Friedrich seg fra hæren for å støtte Althaus' fredsaktivisme. Under den fransk-tyske krig, blir Friedrich skutt mens de bor i Paris fordi han er mistenkt for å være en prøyssisk spion. Althaus 'sønn fra hennes første ekteskap, Rudolf, begynner å følge i sin mors fotspor.

Reaksjoner på romanen[rediger | rediger kilde]

Bokas popularitet har vært sammenlignet med Harriet Beecher Stowes Onkel Toms hytte, og Alfred Nobel skrev at boka burde oversettes til alle verdens språk.[2]

I 1892 etablerte Bertha von Suttner månedstidsskriftet Die Waffen nieder! sammen med Alfred Hermann Fried.

Referanser[rediger | rediger kilde]