Humanistisk navnefest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Navneritual»)

Humanistisk navnefest (frem til 2006 Borgerlig navnefest) omtales ofte feilaktig som "navnedag" og arrangeres av Human-Etisk Forbund, og er en høytidelig seremoni for å feire at et barn er født og har fått sitt navn. Tatt fra norrøn mytologi "nafntesti", et rituale som gav navnet. Dette i tillegg til "Ausa vatni", som var et rituale som gav barnet rettigheter. Dvs barnet ble erklært friskt, og kunne ikke lenger drepes, eller bli overlatt uten straff.

Seremonien er tuftet på et humanistisk livssyn, og er uten religiøst innhold. Humanistisk navnefest finner sted i rådhus, kultur- eller samfunnshus og inneholder musikk, sang, diktlesning og tale for dagen. Seremonien varer i underkant av én time. Barnet får en vakker minnetavle under seremonien, som gjerne overværes av slektninger og venner.

Humanistisk navnefest arrangeres over hele Norge og er åpen for alle. Det kreves ikke medlemskap i Human-Etisk Forbund for å delta i navnefest, hverken av barnet eller foreldrene. Barnet blir heller ikke medlem, da Human-Etisk Forbund ikke praktiserer barnemedlemskap, men har en nedre aldersgrense på 15 år («livssynslavalderen»). Barnet kan derimot om ønskelig registreres hos organisasjonen som barn av medlem, slik at det tilfaller organisasjonen et visst statlig tilskudd årlig (den såkalte «kirkeskatten»).

I 1992 deltok 1 049 barn på navnefest, i 2008 var det 2 183 deltagere.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]