Navlelo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En ball av navlelo.

Navlelo er en samling av myke fiber, eller lo, i navlen.

Mange mennesker finner en liten klump med lo i navlen på starten eller slutten av dagen. Grunnen til det har vært et utgangspunkt for spekulasjon i mange år uten at man fant ut noe helt sikkert. I 2001 gjorde Dr. Karl Kruszelnicki ved Universitetet i Sydney en systematisk undersøkelse for å finne det ut. Hovedsakelig var resultatene som følger:

  • Navlelo består hovedsakelig av fiber fra klærne blandet med noen få døde hudceller og rester etter kroppshår.
  • I motsetning til forventningene ser det ut til at navlelo kommer opp fra undertøy i stedet for nedover fra skjorter og gensere. Det kommer av friksjonen som oppstår når kroppshår gnisser mot undertøyet, noe som drar fibrene opp i navlen.
  • Kvinner opplever mindre navlelo enn menn, på grunn av deres kortere og finere kroppshår. Eldre menn opplever det oftere på grunn av deres grove kraftigere og mer tallrike kroppshår.
  • Navleloens karakteristiske blåfarge kommer av eksistensen av blå fiber i et stort antall klær.
  • Å få navlelo er totalt harmløst og krever ikke en mer komplisert operasjon enn å bli plukket ut nå og da.

Dr. Kruszelnicki ble gitt Ig Nobelprisen for tverrfaglig forskning i 2002.

Graham Barker fra Perth, Australia er i Guinness rekordbok listet opp som rekordholder for samling av navlelo. Han har samlet nesten hver eneste dag i 20 år siden 17. januar 1984. Han samler omtrent 3,03 mg per dag. I motsetning til Dr. Kruszelnicki er hans navlelo i en spesiell rødfarge, det til tross for at han sjelden bærer røde klesplagg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]