Nautiloidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nautiloidea
Discoceras boreale funnet på Herøya
Discoceras boreale funnet på Herøya
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nautiloidea
Agassiz, 1847
Norsk(e) navn:
Alder: sen kambrium
Hører til: blekkspruter,
bløtdyr,
dyr
Antall arter: 6
Habitat: tropisk hav
Utbredelse: Det indiske hav og Stillehavet
Delgrupper:

Nautiloidea er en underklasse av blekkspruter.

De har utvendig skall, i motsetning til de fleste andre nålevende blekkspruter, som har et mer eller mindre tilbakedannet skall. Gruppen er svært gammel, og de første fossilene er kjent fra sen kambrium i Kina. De var de viktigste rovdyrene i tidlig paleozoicum, og kunne bli svært store. Cameroceras fra ordovicium ble nesten 9 m lang. Skallene danner tykke lag, blant annet ortocerkalken i Oslofeltet.

Masseutryddelsen i overgangen mellom perm og trias påvirket dem forholdsvis lite, men i siste del av mesozoicum var det bare en orden igjen, Nautilida. De delte havene med sine fjerne slektninger, ammonittene. Masseutryddelsen i slutten av kritt førte til ammonittene døde ut, og Nautiloidea blomstret opp igjen for en periode. Etter hvert som klimaet på jorda ble kaldere i neogen, ble de mindre tallrike, og det er nå bare seks arter igjen.

Nautiloidea er en parafyletisk gruppe, der en har samlet blekkspruter med opprinnelige trekk, som er forsvunnet i gruppene Ammonoidea og Coleoidea.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.