Nautiloidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nautiloidea
Discoceras boreale funnet på Herøya
Nomenklatur
Nautiloidea
Agassiz, 1847
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeBløtdyr
KlasseBlekkspruter
Alder sen kambrium
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: tropisk hav
Utbredelse: Det indiske hav og Stillehavet
Inndelt i

Nautiloidea er en underklasse av blekkspruter som kun består av ordenen Nautilida, som i sin tur består av den utdødde overfamilien Aturioidea Hyatt, 1894 og de to familiene Hercoglossidae Spath, 1927 (som er utdødd) og Nautilidae Blainville, 1825 (perlebåter).[1]

De har utvendig skall, i motsetning til de fleste andre nålevende blekkspruter, som har et mer eller mindre tilbakedannet skall. Gruppen er svært gammel, og de første fossilene er kjent fra sen kambrium i Kina. De var de viktigste rovdyrene i tidlig paleozoikum og kunne bli svært store. Cameroceras fra ordovicium ble nesten 9 m lang. Skallene danner tykke lag, blant annet ortocerkalken med sine karakteristiske lange kremmerhusformede skall i Oslofeltet.

Perm-trias-utryddelsen påvirket dem forholdsvis lite, men i siste del av mesozoikum var det bare en orden igjen, Nautilida. De delte havene med sine fjerne slektninger, ammonittene. Kritt-paleogen-utryddelsen førte til ammonittene døde ut, og Nautiloidea blomstret opp igjen for en periode. Etter hvert som klimaet på jorda ble kaldere i neogen, ble de mindre tallrike, og det er nå bare seks arter igjen.

Nautiloidea er en parafyletisk gruppe, der en har samlet blekkspruter med opprinnelige trekk, som er forsvunnet i gruppene Ammonoidea og Coleoidea.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bouchet, P. (2013). Nautilida. Accessed through: World Register of Marine Species at http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=153046 on 2017-11-13

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]