Nautiloidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nautiloidea
Discoceras boreale funnet på Herøya
Discoceras boreale funnet på Herøya
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nautiloidea
Agassiz, 1847
Norsk(e) navn:
Alder: sen kambrium
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Bløtdyr
Klasse: Blekkspruter
Antall arter: 6
Habitat: tropisk hav
Utbredelse: Det indiske hav og Stillehavet
Delgrupper:

Nautiloidea er en underklasse av blekkspruter som kun består av ordenen Nautilida, som i sin tur består av den utdødde overfamilien Aturioidea Hyatt, 1894 og de to familiene Hercoglossidae Spath, 1927 (som er utdødd) og Nautilidae Blainville, 1825 (perlebåter).[1]

De har utvendig skall, i motsetning til de fleste andre nålevende blekkspruter, som har et mer eller mindre tilbakedannet skall. Gruppen er svært gammel, og de første fossilene er kjent fra sen kambrium i Kina. De var de viktigste rovdyrene i tidlig paleozoikum og kunne bli svært store. Cameroceras fra ordovicium ble nesten 9 m lang. Skallene danner tykke lag, blant annet ortocerkalken med sine karakteristiske lange kremmerhusformede skall i Oslofeltet.

Perm-trias-utryddelsen påvirket dem forholdsvis lite, men i siste del av mesozoikum var det bare en orden igjen, Nautilida. De delte havene med sine fjerne slektninger, ammonittene. Kritt-paleogen-utryddelsen førte til ammonittene døde ut, og Nautiloidea blomstret opp igjen for en periode. Etter hvert som klimaet på jorda ble kaldere i neogen, ble de mindre tallrike, og det er nå bare seks arter igjen.

Nautiloidea er en parafyletisk gruppe, der en har samlet blekkspruter med opprinnelige trekk, som er forsvunnet i gruppene Ammonoidea og Coleoidea.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bouchet, P. (2013). Nautilida. Accessed through: World Register of Marine Species at http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=153046 on 2017-11-13

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.