Natalie Talmadge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Natalie Talmadge
Født29. apr. 1896[1]Rediger på Wikidata
Brooklyn
Død19. juni 1969Rediger på Wikidata (73 år)
Santa Monica
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, manusforfatter Rediger på Wikidata
EktefelleBuster Keaton (19211932)
MorMargaret Talmadge
SøskenNorma Talmadge
Constance Talmadge
BarnJoseph Talmadge Keaton
Robert Talmadge Keaton
NasjonalitetUSA
GravlagtHollywood Forever Cemetery
Aktive år1916
IMDbIMDb

Natalie Talmadge (født 29. april 1896 i Brooklyn, New York, død 19. juni 1969) var en sporadisk skuespillerinne fra stumfilmæraen, som var mest kjent som søsteren til hennes filmstjerne-søsknene Norma og Constance Talmadge.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Selv om det har vært spørsmål om hennes faktiske fødselsår, er hennes fødselsår oppført til 1896, 1900, 1910, og 1920. Disse oppføringene ble gjort av folketellingene for Brooklyn og Manhattan, New York. Hun dukket opp i regissør D.W. Griffiths Intolerance (1916), og Buster Keaton's Our Hospitality (1923) som var hennes siste opptreden som skuespiller.

Talmadge giftet seg med stumfilm-skuespiller og regissør Buster Keaton den 31. mai 1921, Deres ekteskap resulterte i to sønner, James, (født 2. juni 1922 – død 14. februar 2007), og Robert, (født 3. februar 1924). Natalie brukte uhyre summer på klær og stadig mer på sitt forseggjorte hjem i Beverly Hills hjem, og etter fødselen av deres andre sønn skal hun etter sigende ha annonsert at hun ikke lenger ønsket å ha sex med ham.

Sent i ekteskapet begynte Busters karriere å lide etter at hans kontrakt med Schenck ble solgt til Metro-Goldwyn-Mayer og han ble mer åpne om sine affærer med andre kvinner, og han begynte å drikke stadig mer. Han ble etter hvert en uhåndterlig alkoholiker. Ekteskapet kollapset til slutt etter at Keaton inviterte en av hans mange elskerinner til deres hjem og fortalte henne at hun kunne ta hva hun ville av Natalies enorme garderobe.

Etter deres mye omtalte og bitre skilsmisse i 1932, fikk Natalie lovlig endret barnas etternavn til hennes etternavn Talmadge og hun nektet dem noen form for kontakt med faren deres. Navneskiftet var spesielt vanskelig for den eldste sønnen James, som var ti år gammel og allerede vant til sitt tidligere etternavn. Natalie og hennes familie strengt instruerte guttene at de var Talmadges og ikke Keatons.

I løpet av de neste årene ble hun stadig involvert med en skuespiller ved navn Larry Kent. De bodde sammen en stund i et hus kjøpt for henne av hennes søster Constance etter den berømte italienske herregården som eks-ektemannen Keaton hadde bygd for henne som hadde blitt solgt i 1933. Kent og Talmadge tok også mange ferier sammen på denne tiden, men romansen varte ikke lenge.

Natalie utviklet et heller hevngjerrig hat til sin eks-mann for resten av livet hennes og ville ikke tillate ham å bli nevnt i hennes nærvær. Dette ble etter hvert en spøk i familien til det punktet der hennes barnebarn gjerne skulle underholde seg selv ved å si Keatons navn i hennes nærvær bare for å kunne gjøre henne rasende.

Hun giftet seg aldri igjen, og i hennes ensomme tilværelse utviklet hun også et alvorlig alkoholproblem, der hun blant annet kunne konsumere opptil en liter whisky hver dag, i tillegg til at hun nærmest kjederøyke. Natalie Talmadge var i en skrøpelig helse i løpet av sine siste år og hun døde av hjertesvikt i 1969. Hun ble gravlagt i familie-krypten.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 2057, besøkt 20. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]