Nasjonalrådet (Slovenia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nasjonalrådet holder sine møter i Parlamentsbygningen

Slovenias nasjonalråd (slovensk: Državni svet) er andrekammeret i Slovenias parlament og er et representativt organ for sosiale, økonomiske, profesjonelle og lokale interesser.[1]

Nasjonalrådet holdt sitt første konstituerende møte 23. desember 1992.

Sammensetning[rediger | rediger kilde]

Nasjonalrådet har 40 medlemmer som er valgt av arbeidsgivere (4), arbeidstakere (4), landbrukere, håndverkere og frie yrker (4), ikke-økonomiske sektorer (6) og lokale interessegrupper (22). Valgperioden er 5 år.

Medlemmene av Nasjonalrådet er ikke ansatt i rådet, men skal etter forutsetningene beholde sine posisjoner i de samfunnssektorer hvorfra de er valgt, samtidig med rådsmedlemsskapet.

Sammensetningen av Nasjonalrådet er valgt for å balansere innflytelsen av de politiske partiene som er representert i den folkevalgte Nasjonalforsamlingen. Medlemmene er valgt ved indirekte valg, gjennom de organisasjoner som representerer de ulike samfunnssektorene. De politiske partiene har derfor mindre innflytelse på disse valgene, med unntak for valgene av representanter for lokale interessegrupper. Disse blir valgt av lokale demokratiske organer.

Oppgaver og myndighet[rediger | rediger kilde]

Nasjonalrådet er et rådgivende organ og har ingen lovgivende myndighet. Rådet kan i noen saker vedta et utsettende veto.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b National Council of the Republic of Slovenia Offisiell internettside