Nasjonalmuseet for eldre kunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Museu de Arte Antiga.jpg
Museets mest kjente verk er Sant Vincent panelene som er datert før 1470 og er knyttet til Nuno Concalves
Museet har en stor samling europeisk malerkunst av høy kvalitet. Et eksempel: Ambrosius Bruegel: Landskap. Ca. år 1650.

Museu Nacional de Arte Antiga er et kunstmuseum i Lisboa i Portugal. Det ligger i et tidligere palass i vestre del av Lisboa sentrum.

Museets samlinger har sine røtter i 1833 da de religiøse ordener ble avskaffet og klostrene i Portugal kom i statlig eie. Denne historiske hendelsen gjorde at store mengder religiøs kunst og pyntegjenstander ble statens eie. Et akademi for kunst ble opprettet og fikk i oppgave å forvalte kunstsamlingene.

Historie[rediger | rediger kilde]

I kjølvannet av den portugisiske borgerkrigen ble flere private kunstsamlinger statens eie. Av særlig betydning var malerisamlingen etter den tidligere dronning, Carlota Joaquina, som ble kjøpt av den portugisiske regjeringen og gitt til Akademia i 1859.

Kong Ferdinand II hadde stor interesse for kunst, og det nye kunstakademiet og ga betydelige pengegaver, noe som ga Galeria et uavhengig budsjett for innkjøp.

Samlingene var i 1881 blitt betydelige, men hadde ikke tilfredsstillende lokaler. Institusjonen ‘’Museu Nacional de Belas-Artes e Arqueologia’’ ble formelt stiftet 11. Mai 1884. Bygningen Palace of Pombal-Alvor ble ervervet og det nye museet ble lagt under kunstakademiets ledelse. I 1911 ble samlingene delt og to uavhengige museer ble opprettet, ett for eldre kunst, ‘’Museu Nacional de Arte Antiga’’, og et annet for samtidskunst, ‘’Museu Nacional de Arte Contemporânea’’. Grensen ble satt til 1850.

Museets første direktør var José de Figueiredo, som straks startet arbeidet med å reformere museet; basert på de nyeste ideer og utstillingprinsipper. Maleri ble en hovedsatsning. Figueiredo var den første som studerte Saint Vincent panelene, som ble utstilt i museet i 1916.

I 1940 utvidet museet sine samlinger ved å anskaffe det gamle klosteret Santo Alberto (som lå vegg i vegg) og gjorde det til en del av museet. Kapellet i klosteret, et fint eksempel på 17-hundretallets portugisiske kunst og arkitektur i barokk stil ble innlemmet i utstillingene.

Samlingene[rediger | rediger kilde]

Samlingen omfatter maleri, skulptur, metallarbeider, tekstiler, møbler, tegninger og annen dekorativ kunst fra middelalderen til tidlig 18-hundretall. Spesielt samlingene fra 14- og 15-hundretallet er viktig for historien for portugisisk maleri, skulptur, og metallarbeid.

Museets mest kjente verk er Sant Vincent panelene som er datert før 1470 og er knyttet til Nuno Concalves. De seks store bildene viser mennesker fra alle nivåer av seinmiddelalderens portugisiske samfunn, og er samtidig et av de første gruppeportretter i europeisk kunst. Det er seksti personer avbildet på panelene. Museet har flere viktige arbeider fra tidlig 15-hundretalls malere som var aktive i Portugal, for eksempel, Jorge Afonso, Vasco Fernandes, Garcia Fernandes, Francisco de Holanda og flere andre. Maleri fra 16- og 1700-tallet er godt representert med verk av Josefa de Obidos, Bento Coelho da Silveira, Vieira Poruense, Domingos Sequeira og Morgado de Sesimbra.

Europeisk maleri er en betydelig del av museets samlinger og er representert ved en rekke kjente kunstnere bl.a. Jakob Adriaensz Backer, Bartolome Bemejo, Hieronymus Bosch, Pieter Brueghel d.y., David Gerard, Albrecht Dürer, Lucas Granach, Piero della Francesca, Hans Holbein d.e., Pieter de Hooch, Hans Memling, Jan Provoost, Raphael, David Teniers d.y., Tintoretto, Diego Velazquez, Nicolas Poussin og andre.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • The National Museu of Ancient Art on Google Arts & Culture