Nasjonalmuseet for drakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nasjonalmuseet for drakt
Etablert1977
Åpnet1977
Årlig besøkstall26 668
Kart
Nasjonalmuseet for drakt
38°46′31″N 9°09′54″V
Nettstedhttp://www.museudotraje.gov.pt/

Fra samlingene
Palassets kapell

Museu Nacional do Traje e da Moda (Nasjonalmuseet for drakt og mote) er et museum som ble stiftet i 1976 i Lisboa i Portugal.[1] Museet ligger like ved metrostasjonen Lumiar, i palasset Palácio Angeja-Palmela, en bygning fra 1700-tallet.[1] Rundt slottet ligger en botanisk have som også hører inn under Nasjonalmuseet for drakt og mote. Også Portugals teatermuseum ligger på dette området. Eiendommen ble ervervet av den portugisiske stat til formålet i 1975.

Samlingene og utstillingene[rediger | rediger kilde]

Draktmuseets samlinger består av sivile klær. Moteklær for kvinne og mann og barn, nasjonale og internasjonale, samt tilbehør til drakt, fragmenter av vevnader og tepper, materialer og utstyr til produksjon av tekstiler, kostyme og tilbehør.[2] Samlingene ble påbegynt i 1974, men institusjonen har også overtatt eldre samlinger, bl.a. fra landets kjøretøymuseum. Utstillingene er ordnet stilhistorisk og kronologisk, fra barokken midt på 1700-tallet fram mot vår tid. Portugals draktskikk er preget av motestømningene i Europa, og på 1700-tallet var det Frankrike som var opphavet. Mellom 1740 - og 1770, midt i Rocaille perioden, er kjolene den berømte "plis Watteau", som består av foldene av stoff som hang løs i ryggen, noe som tyder på en falsk mantelen. Mannsdrakten fikk avgjørende impulser fra Frankrike, en drakt som besto av jakke, vest, og knebukser. Disse var dekorert med broderier.

Historie[rediger | rediger kilde]

Museet er resultat av et prosjekt som ble satt i gang i 1969 og presentert i Nasjonalmuseet for eldre kunst med utstillingen ‘’Drakt i Portugal’’ i 1974. Den faglige drivkraft var Natália Correia Guedes som også ble museets første direktør. 23. desember 1976 ble det vedtatt en resolusjon for å etablere Nasjonalt draktmuseum og Botanisk park i Monteiro-Mor.

Palasset[rediger | rediger kilde]

Palácio Angeja-Palmela ble oppført på 1700-tallet av D. Pedro José de Noronhas, den tredje marquis av Angeja, på et område som hadde tilhørt kongen.

Palasset er ombygd, men noe av de arkitektoniske strukturene fra 1700-tallet er bevart. Første etasje inneholdt rom til matlaging og private rom for herskapet, mens andre etasje var den «edle etasje» med presentasjonsrom. En flott trappehall fører opp til disse. I flere rom er det bevart autentiske takdekorasjoner i stukkatur med allegorier for de fire årstidene i hvert sitt hjørne. Rommene har også dekorativt veggmaleri og veggpaneler av fliser. Palasset inneholder også et privat kapell viet til Santa Rita. Til palasset hører også en paviljong som i dag er restaurant, med inngang fra parken.

Botanisk park[rediger | rediger kilde]

Fra botanisk park

Den Botaniske Park i Monteiro-Mor dekker et område på ca 11 ha. Dette var den tredje botaniske parken som ble anlagt i Portugal, og den er designet av italieneren Domenico Vandelli. Hagens høyeste parti er ved palasset, og derfra fører trapper ned mot basseng og beplantninger, sammen med dekorative elementer av ulike typer, bl.a. skulpturer. Parken ble etablert av Marquisen av Angeja på 1700-tallet og ble videreutviklet på 1800-tallet, bl.a. med eksotisk beplantning. Flere av de store trærne i parken er 150 år gamle. Et Norfolk-tre, Araucaria heterophylla, er det første av sitt slag som ble plantet i Portugal. En legger også merke til en cameleira, to monumentale sycamoretrær, en taxódio, sequoia og to gummitrær.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Museu Nacional do Traje». www.museudotraje.gov.pt. Arkivert fra originalen 21. oktober 2019. Besøkt 7. april 2019. 
  2. ^ «Arkivert kopi». www.museudotraje.gov.pt. Arkivert fra originalen 12. mai 2022. Besøkt 7. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]