Nasjonalfronten (Iran)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mohammed Mossadegh, partiets grunnlegger.

Irans nasjonale front, også kjent som Jebhe Melli, er en demokratisk, politisk opposisjonell gruppe grunnlagt av Mohammed Mossadegh og andre sekulære iranske ledere av nasjonalistisk, liberal eller sosialdemokratisk politisk overbevosning – alle sammen utdannet i Frankrike i løpet av de sene 1940-årene. Partiet hadde regjeringsmakta i Iran i flere år før de ble styrtet under kuppet i 1953, og har siden vært en aktiv opposisjonsstyrke i landet.

Partiet begynte som en koalisjon av et bredt politisk spektrum, og hadde som et av sine hovedmål å forhindre vestlig dominering av Irans naturressurser. På 40-tallet var Irans olje eid av Storbritannia, som også hadde store økonomiske interesser i landet. Med regjeringsmakta valgte Mossadegh i 1951 å nasjonalisere Irans olje, noe som utløste Abadan-krisen som til sist resulterte i statskupp og gjeninnsetting av Mohammad Reza Pahlavi som Irans øverste leder. Mossadegh ble plassert i husarrest på livstid, og påfølgende avtaler sikret at tapene for de britiske oljeselskapene ikke ble altfor store.

Under den iranske revolusjon i 1979 fikk partiet på ny vind i seilene, og dets medlemmer var delaktige i å styrte Shahen. I 1981 forsøkte partiet å demonsterere mot det nye regimet under ledelse av Ayatollah Khomeini, noe som førte til at det ble forbudt. Innen 1982 hadde partiet opphørt å eksistere innenfor Irans grenser, og flere av lederne hadde flyktet utenlands.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]