Nansenøya i Karahavet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plasseringa til Nansenøya i Karahavet, sør for Nordenskiöldøyane.
Nansenøya ligg til venstre på dette kartet.

Nansenøya (russisk Остров Нансена; Ostrov Nansena) er en lang og smal øy ved kysten av Karahavet i Krasnojarsk kraj i Russland. Øya er 21 km lang og i snitt om lag 2,5 km bred. Øya ligger i et område med mange skjær, like utenfor kysten av Tajmyrhalvøya. Det smale sundet mellom Nansenøya og kysten av Sibir (Framsundet) er i snitt 2,5 km bredt.

Kysten av Nansenøya og noen av de større naboøeyne, som Tajmyrøya, Bonevi og Pilota Makhotkina er innskåret med mange bukter og viker. Sundet mellom denne øya og naboøyene har derfor et labyrintpreg over seg. Geologisk er alle disse øyene en forlengelse av Nordenskiöldøyene som ligger lengre nord, og ofte blir Nansenøya regnet som en del av denne øygruppa. Ostrov Vkhodnoj er 750 meter lang og ligger like vest for Nansenøya.

Havet omkring Nansenøya er dekket av pakkis med noe åpent vann gjennom den lange harde vinteren, og det er mye isflak i havet om sommeren.

Øya er en del av «Det store arktiske statlige naturreservatet», det største naturreservatet i Russland og Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

I oktober 1900 under Baron Eduard von Tolls skjebnesvangre siste ekspedisjon lå Tolls skip «Zarja» i vinterforlegning ved Nabljudenijøya, og en forskingsstasjon ble bygget der. Dette er ei lita granittøy sørøst for Nansenøya i en bukt som Baron Toll kalte for Colin Archer-bukta.

Under den andre verdenskrig var det mye militæraktivitet nær Nansenøya, spesielt under Operasjon Wunderland.

På enkelte kart står Nansenøya bare oppført som Nansena. Øya må ikke forvekles med den russiske øya Nansenøya, som er en del av Franz Josef land, i Nordishavet. Begge øyene er oppkalt etter den norske polfareren Fridtjof Nansen.