Naim Frashëri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Naim Frashëri
Naim Frasheri.jpg
Født 25. mai 1846
Frashër i det som i dag er sør i Albania
Død 20. oktober 1900 (54 år)
Istanbul,Tyrkia
Søsken Abdyl Frashëri, Sami Frashëri
Utdannet ved Teqe of Frashër, Zosimaia School
Yrke Forfatter
Nasjonalitet Osmansk (albansk)

Naim Frashëri (født 25. mai 1846 i Frashër i det som i dag er sør i Albania, død 20. oktober 1900 i Istanbul,Tyrkia) var en albansk dikter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Frashëri anses å ha vært et språkrør for den albanske nasjonale renessansen og har blitt opphøyet til et nasjonal ikon innen den albanske poesien. Naim tilbrakte mye av sin barndom i hjembyen og den utdannelse han fikk i koranskolen under sin barndom satte sine spor i hans skriving. Han er kjent for sine filosofiske arbeider om den islamske Bektashi sekten, religionen han bekjente seg til.

Naim kunne snakke flere språk flytende, blant annet persisk, tyrkisk, arabisk, gresk, italiensk, fransk og sitt morsmål albansk. Han brukte et enkelt språk slik at budskapet hans skulle forstås av de mange albanere som ikke kunne lese riktig bra. Han var også barnebokforfatter og har oversatt til albansk flere velkjente fabler av den franske forfatteren Jean de La Fontaine.

Naim var formann i styret for sensurering innen det osmanske utdanningsministeriet, og fikk iblant opphevet bannlysningen av visse albanskspråklige bøker. Naim studerte på en gresk høyskole, denne utdannelse var preget av at han blant annet oversatte Iliaden til albansk. De litterære verk som han har skrevet er ganske influert fra østerland, men likevel sterkt europeisk dominert i romantisk stil.

Naim blir husket som en politisk poet som avleverte politiske meldinger i verkene han skrev, om blant annet albanernes anstrengte omstendigheter og bristende kulturelle rettigheter i Det osmanske riket, som formet den albanske nasjonale oppvåkningen.

Verk[rediger | rediger kilde]

Hans største verk er Historia e Skënderbeut (”Historien om Skanderbeg”), som han selv betraktet som sitt mesterverk. Et lang episk dikt om den middelalderske albanske frihetskjemperen Skanderbeg og hans kamp mot Det osmanske riket. Hans mest elskede verk er allikevel Bagëti e bujqësija ("Buskap og jordbruk"), et idyllisk dikt der han forskjønner bildet av den albanske landsbygden og uttrykker sitt misnøye med selve bymiljøet. Naim levde sine siste år i Tyrkia og døde en naturlig død. Han har gitt navn til et bokforlag i Tirana i Albania.