NOU 2008: 6, Likelønnskommisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

NOU 2008:6 «Kjønn og lønn. Fakta, analyser og virkemidler for likelønn» er en norsk offentlig utredning (NOU) fra et utvalg som ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 16. juni 2006. Kommisjonens mandat var avgrenset til å vurdere ulikheter i timelønn, mao. ikke problemstillinger knyttet til forskjeller i arbeidstid. Kommisjonen avga sin innstilling til Barne- og likestillingsdepartementet 21. februar 2008. Den ble ledet av Anne Enger og ble referert til som «Likelønnskommisjonen».

Medlemmene i Likelønnskommisjonen var Anne Enger, Erling Barth, Anne-Jorunn Berg, Hege Brækhus, Tom Colbjørnsen, Oddbjørn Raaum, Torgeir Aarvaag Stokke og Hege Torp.

Likelønnskommisjonens forslag[rediger | rediger kilde]

Kommisjonen foreslo at regjeringen bør bidra med omtrent 3 milliarder kroner for å skape «likelønn» mellom menn og kvinner. Bidraget var ment å bidra til et lønnsløft for rundt 100.000 kvinner. Lønnsøkningen skal først og fremst gis til kvinner i yrker hvor mer enn to tredeler er kvinner. Dermed er sykepleiere, førskolelærere og lærere i målgruppen.

Kommisjonen mener et annet tiltak for å utligne forskjellen i gjennomsnittslønn mellom kvinner og menn, er å sikre at mødre og fedre deler foreldrepermisjonen likere. Den foreslo å dele foreldrepermisjonen i tre like store deler, en tredel til mor, en tredel til far, mens den siste tredelen kan fordeles valgfritt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]