Norgesmesterskapet i boksing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra NM i boksing)
Hopp til navigering Hopp til søk

NM i boksing ble første gang arrangert 19. desember 1909 av Kristiania Bokseklub i Turnhallen i Kristiania.

I Idrætsboken bind IV fra 1923 har Georg Antonius Brustad skrevet om boksing. Her står blant annet:

Norsk boksning og organisation.

I aaret 1908 (høsten) indførte idrætsforeningen Ørnulf boksningen i Kristiania, idet den ved hjælp av 2 av sine medlemmer, nemlig Conrad Christensen og Grønberg, der begge hadde lært sig boksning i Amerika, igangsatte bokseøvelser for sine medlemmer. Samtidig stiftedes Kristiania Boxeklub av tandlæge Byhring Dæhli, og denne forening avholdt i december 1909 det første norske mesterskapsstevne. Dette stevne var det som satte den første merkepæl for boksningen, idet man da fik se hvordan den artet sig som konkurranseidræt. De fleste mesterskaper erobret Kristiania Boxeklub, med Ørnulf, der paa forhaand hadde engagert den norsk-amerikanske træner Johnson, like efter.

Efter denne første opblusning faldt imidlertid boksningen tilbake, ialfald avholdtes der i Kristiania ingen off. kamper paa grund av Kristiania politis forbud. Dette fandt nemlig, efter at der var blit arrangert professionelle brytekamper i Tivoli Cirkus, hvor der forefaldt forskjellige ubeherskede optrin, at amatørboksning og professionel brytning hadde for store likhetspunkter. -

Ørnulf fortsatte imidlertid sine øvelser og avholdt mindre klubkonkurranser samtidig som den sendte 2 av sine folk til deltagelse i Aarhus i den første officielle repræsentation utenlands. Disse to var Conrad Christensen, der deltok i saavel brytning som boksning, og A. F. Walby. Med minimal træning lykkedes det dog ikke disse at komme op til præmie.

I Bergen avholdtes det næste norgesmesterskap i 1912. Bergenserne (Bergens Atletklub) hadde optat boksningen aaret efter Kristianiaklubbene og engagerte Kjellerød som træner. I 1913 er det intet, men fra 1914 blir der efter stiftelsen av Norges Atletforbund regelmæssig hvert aar avholdt mesterskap for det hele land, og i disse er der for hver gang blit haardere og haardere konkurranse. Samtidig med at mesterskapsstevnet som regel ambulerer mellem Kristiania, Bergen og Trondhjem, er der paa disse steder opstaat 3 centrer for norsk boksesport; i Trondhjem takket være idrætsklubben Brages energiske arbeide.