Hopp til innhold

Nå eller aldri (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nå eller aldri
orig. The Bucket List
Generell informasjon
SjangerDramakomedie, road movie
Utgivelsesår2007
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRob Reiner
ProdusentCraig Zadan
Neil Meron
Travis Knox
Justin Zackham
ManusforfatterJustin Zackham
SjeffotografJohn Schwartzman
Foran kamera
MedvirkendeJack Nicholson
Morgan Freeman
Sean Hayes
Beverly Todd
Rob Morrow
Annen informasjon
Budsjett$45 millioner
Totalomsetning$174 millioner
Prod.selskapWarner Bros.
Premiere25. desember 2007 (USA)
11. april 2008 (Norge)
Eksterne lenker

Nå eller aldri (originaltittel: The Bucket List) er en amerikansk dramakomedie fra 2007 skrevet av Justin Zackham, regissert av Rob Reiner og med Jack Nicholson og Morgan Freeman i hovedrollene. Historien følger to uhelbredelig syke menn (Nicholson og Freeman) på en reise sammen med en liste over ting de må gjøre før de dør.

Filmen hadde offisiell premiere i USA 15. desember 2007. I Norge ble den lansert på kino 11. april 2008.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

Blåsnipparbeider Carter Chambers (spilt av Morgan Freeman) arbeider som mekaniker, og møter milliardær Edward Cole (spilt av Jack Nicholson) for første gang ved et sykehus etter at begge to har fått diagnosen dødelig lungekreft. Cole ønsker seg et privat rom ved sykehuset, i steden for å dele rom med noen andre pasienter. Selv om Coles tidligere offentlige uttalelser som sier at ved alle sykehus han eier, skal samtlige rom alltid ha to pasienter for å spare kostnader.

Carter er en begavet amatør-historiker og familiemann, som i ungdommen ønsket å utdanne seg til historie-professor. Men han kom aldri videre enn jobben som mekaniker. Cole er en milliardær-tycoon som har tjent sin enorme formue ved å tilby tjenester innenfor det amerikanske helsevesenet. Cole liker å plage hans personlige assistent / tjener, Thomas (spilt av Sean Hayes) som senere avslører at det egentlige navnet hans var Matthew. Cole sin favoritt-kaffe heter kopi luwak, en av de dyreste kaffe-merkene som finnes. I løpet av tiden ved sykehuset klarer Carter og Cole etter hvert å finne enkelte felles interesser. Tidligere hadde Carter begynt å skrive en "bucket list" som inneholder en rekke aktiviteter han ønsker å gjennomføre før han dør. Men etter å ha hørt at han har mindre enn tolv måneder igjen å leve, kaster Carter bedrøvelig listen sin. Cole finner listen neste morgen.

Cole oppfordrer Carter til å gjøre alt som står på listen, og tilbyr seg også å finansiere reise-utgiftene for dem begge. Carter sier seg enig. Til tross for protestene fra hans kone, Virginia (spilt av Beverly Todd) begynner de to pasientene på deres nye opplevelser. De forsøker blant annet fallskjerm-hopping, kjører en Shelby Mustang, flyr over Nordpolen, besøker Taj Mahal i India, de går på den kinesiske mur, deltar på safari i Tanzania, og besøker Mt. Everest i Nepal. Men kort tid etter at de kommer hjem kollapser Carter, og blir hastet til sykehus. Kreften har spredd seg til hjernen hans. Han ber Cole om å fullføre resten av listen uten ham.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]