Myrmecozela ochraceella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Myrmecozela ochraceella
Myrmecozela ochraceella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myrmecozela ochraceella
Tengström, 1848
Norsk(e) navn:
Hører til: Myrmecozelinae, ekte møll, Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Habitat: larvene i tuer av skogmaur
Utbredelse: Mellom- og Nord-Europa

Myrmecozela ochraceella er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne arten er sterkt knyttet til skogsmaur (Formica spp.).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 13-17 millimeter), gulbrun møll. Hodet, forkroppen og forvingene er ensfarget okergule til lyst rustbrune, bakvingene er grå med gule hårfrynser. Larven er gulhvit med gulbrunt hode.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larve

Denne arten lever i tuene til slekten skogsmaur (Formica spp.), særlig slike som står ute på myrer. De voksne sommerfuglene flyr for å legge egg om natten fra slutten av juni til månedsskiftet juli-august, om dagen sitter de inne i maurtuene, der de får være i fred for maurene. Larvene spiser råtnende organisk materiale inne i tua men gjør trolig ikke noen skade for maurene. Arten er funnet hos maur-artene Formica aquilonia (trolig den viktigste vertsarten hos oss), Formica lugubris og Formica rufa.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er kjent fra Skandinavia, Baltikum, den europeiske delen av Russland og fra Mellom-Europa vestover til Skottland. I Norge er den funnet ved kysten i Vestfold og ellers i innlandet i Sør-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]