Hopp til innhold

Myrkorsmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrkorsmåler
Nomenklatur
Rheumaptera subhastata
(Nolcken, 1870)
Populærnavn
myrkorsmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektRheumaptera
Økologi
Habitat: myrlendt terreng
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Myrkorsmåler (Rheumaptera subhastata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet over hele Norge. Den er svært lik på den nært beslektede arten praktkorsmåler (Rheumaptera hastata), men er noe mindre.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 21 – 28 mm), slank, mørkbrun og hvit måler. Den ligner sterkt på praktkorsmåler (Rheumaptera hastata), som den også er nært i slekt med, men kan skilles fra denne på at den er noe mindre, at vingenes grunnfarge er mørkbrun, ikke svart, og at vingenes hvite bånd er noe smalere. Forvingen er mørkt gråbrun (sjokoladebrun), nær roten med et smalt, hvitt tverrbånd. Litt innenfor midten er det et hvitt tverrbånd med noen brune flekker i midten (disse danner vanligvis ikke en kontinuerlig strek), litt utenfor midten et hvitt bånd med en mer eller mindre kontinuerlig, brun strek i midten. Det finnes også noen hvite flekker mellom de to båndene. Langs vingens ytterkant går det en, mer eller mindre oppstykket, hvit siksak-linje. Bakvingen er lyst gråbrun ved roten, i midten med et bredt, hvitt tverrbånd som har en brun stripe i midten, den ytre delen av vingen er mørkt gråbrun med en eller to hvite flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i myrlendt terreng og fuktig, åpen skog. Larvene lever på blåbær (Vaccinium myrtillus) og blokkebær (Vaccinium uliginosus).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, bortsett fra den sørvestre delen og Storbritannia, og videre østover til Stillehavet. Den finnes også over det meste av Nord-Amerika. I Norge er den funnet over praktisk talt hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata