Musken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 67°53′27,672″N 16°12′31,000″Ø

Musken
Usikt over Hellemofjorden fra Musken.

Musken (lulesamisk: Måsske) er ei bygd i Hábmera suohkan/Hamarøy kommune i Nordland. Den ligger midtveis inne i den lange og smale Oarjjevuodna/Hellemofjorden (også kalt Helmåvvå/Hellemoa), som er den sørligste av Tysfjords fem fjordarmer. Stedet ligger ikke langt fra Vuodnabahta/Hellemobotn, der Norge er på sitt smaleste, på midten. Fra Hellemobotn er det bare seks kilometer (i luftlinje) over til Sverige.

Bygda hadde i 2003 over 90 innbyggere, men per 2013 er tallet rundt 40. Per 2019 er det litt over 20 innbyggere.[1] Musken skole, som bare hadde tre elever pr skolestart august 2009, er nå nedlagt. Skolen var ved siden av Drag og Kjøpsvik skoler, også i Tysfjord, de eneste skolene i Norge som underviste i lulesamisk språk. Stedet har hurtigbåtforbindelse til Drag. Musken har i dag ett av Norges få ordinære poståpnerier. Musken har per 2013 ikke veiforbindelse, men et forprosjekt for veitilknytning er gjennomført.[2] Det arbeides også for å få realisert et vannkraftverk i Musken.[1]

Norges og Nord-Europas dypeste grotte,[3] Råggejávrrerájgge, ligger like ved Musken. Grotten er 580 m dyp. Det er ei gjennomgangsgrotte, dvs. at det er mulig å gå inn oppe og komme ut nede.

Referanser[rediger | rediger kilde]