Musken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Musken
Usikt over Hellemofjorden fra Musken.

Musken (lulesamisk: Måsske) er ei bygd i Hábmera suohkan/Hamarøy kommune i Nordland. Den ligger midtveis inne i den lange og smale Oarjjevuodna/Hellemofjorden (også kalt Helmåvvå/Hellemoa), som er den sørligste av Tysfjords fem fjordarmer. Stedet ligger ikke langt fra Vuodnabahta/Hellemobotn, der Norge er på sitt smaleste, på midten. Fra Hellemobotn er det bare seks kilometer (i luftlinje) over til Sverige.

Bygda hadde i 2003 over 90 innbyggere, men per 2013 er tallet rundt 40. Per 2019 er det litt over 20 innbyggere.[1] Musken skole, som bare hadde tre elever pr skolestart august 2009, er nå nedlagt. Skolen var ved siden av Drag og Kjøpsvik skoler, også i Tysfjord, de eneste skolene i Norge som underviste i lulesamisk språk. Stedet har hurtigbåtforbindelse til Drag. Musken har i dag ett av Norges få ordinære poståpnerier. Musken har per 2020 ikke veiforbindelse, men et forprosjekt for veitilknytning er gjennomført. Det går hurtibåt to ganger hver dag fra mandag til torsdag, tre ganger på fredag og en gang på lørdag og søndag.[2] Det arbeides også for å få realisert et vannkraftverk i Musken.[1]

Norges og Nord-Europas dypeste grotte,[3] Råggejávrrerájgge, ligger like ved Musken. Grotten er 580 m dyp. Det er ei gjennomgangsgrotte, dvs. at det er mulig å gå inn oppe og komme ut nede.

Referanser[rediger | rediger kilde]