Hopp til innhold

Museum – et program om norsk historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Programleder Øyvind Arntsen på opptak for Museum NRK P2 på Bømlo 2014.

Museum – et program om norsk historie er et norsk radioprogram og podcast om arkeologi og norsk historie som gikk på NRK Radio fra 2001 til 2020. Til sammen ble det laget 809 episoder. Programmet besto av reisereportasjer fra hele Norge, Norden og noen ganger også fra fjernere steder i Europa og USA. I programmet ble særlig historikere, arkivarer, arkeologer i felt, lokalhistorikere og tidsvitner som fortalte om historiske steder, nye funn og temaer fra norsk og nordisk historie, med et tidsspenn fra istiden til samtidshistorie.

Det ble sendt på P2 og produsert av NRK Østfold, og hver episode var vanligvis 26 minutter. Programmet ble de første 12 år ledet av Øyvind Arntsen alene, men fra 2013 var også NRK-journalist Jan Henrik Ihlebæk programleder for noen av programmene. Fra høsten 2015 til 2020 var Ihlebæk vært fast programleder sammen med Arntsen.

Utmerkelser

[rediger | rediger kilde]

Museum ble i 2012 hedret med, ViS-prisen, som er Vitenskapsakademiet i Stavangers pris for forskningsjournalistikk[1] I 2014 ble programmet tildelt Sverre Steen-prisen for «Bred, levende og entusiastisk formidling [som] bidrar til å skape historieinteresse og kunnskapsglede blant store grupper»[2]. Sverre Steen-prisen gis av Den norske historiske forening (HIFO). MUSEUMs programleder Øyvind Arntsen ble i 2014 også tildelt Riksmålsforbundets Lytterpris.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Fra programmet om Klåstadskipet, restene etter et vikingskip fra Vestfold. Bildet viser skipet i Slottsfjellsmuseet i Tønsberg med arkeologen Arne Emil Christensen jr. som var ansvarlig for utgravningen i 1970.
  1. ^ NRK Østfold Norske medier hedret Museum 16.04.2012
  2. ^ «Sverre Steen-prisen 2014» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 6. januar 2015. Besøkt 27. juli 2014. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata