Museum – et program om norsk historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Programleder Øyvind Arntsen på opptak for Museum NRK P2 på Bømlo 2014.

Museum – et program om norsk historie er et norsk radioprogram om arkeologi og norsk historie som har gikk på NRK Radio fra 2001 til 2020. Programmet ledes av Øyvind Arntsen. Det ble sendt på P2 og produsert av NRK Østfold, og hver episode var vanligvis 26 minutter. Programmet besto av "reisereportasjer" fra hele Norge, Norden og noen ganger også fra fjernere steder i Europa og USA.

Det er historikere, arkivarer, arkeologer i felt, lokalhistorikere og tidsvitner som forteller om historiske steder, nye funn og temaer fra norsk og nordisk historie, med et tidsspenn fra istiden til samtidshistorie. Fra 2013 har også NRK-journalist Jan Henrik Ihlebæk laget noen av programmene og i fra høsten 2015 har Ihlebæk vært fast programleder sammen med Arntsen.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Museum ble i 2012 hedret med, ViS-prisen, som er Vitenskapsakademiet i Stavangers pris for forskningsjournalistikk[1] I 2014 ble programmet tildelt Sverre Steen-prisen for «Bred, levende og entusiastisk formidling [som] bidrar til å skape historieinteresse og kunnskapsglede blant store grupper»[2]. Sverre Steen-prisen gis av Den norske, historiske forening, HIFO. MUSEUMs programleder Øyvind Arntsen ble i 2014 også tildelt Riksmålsforbundets Lytterpris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fra programmet om Klåstadskipet, restene etter et vikingskip fra Vestfold. Bildet viser skipet i Slottsfjellsmuseet i Tønsberg med arkeologen Arne Emil Christensen jr. som var ansvarlig for utgravningen i 1970.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]