Mumbles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mumbles
Y Mwmbwls
Mumbles sett fra Oystermouth Castle.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landWales’ flagg Wales
Hovedområde:Swansea
Trad. grevskap:Glamorgan
Bevart grevskap:West Glamorgan
StatusLandsby (village)
PostnummerSA3
Befolkning4 315 (2001)
Kart
Mumbles
51°34′23″N 3°59′57″V

Mumbles (walisisk Y Mwmxwls) er en landsby og en odde som strekker seg ut i Swanseabukten i Wales. Landsbyen er en del av Swansea, og administreres derfor som en del av byen.

Navnet kommer fra fransk «mamelles», som betyr «bryster». Dette refererer til formen på de to holmene ved enden av odden. På den som ligger lengst ut står et fyrtårn.

Mumbles startet som en fiskerlandsby. I 1806 ble jernbanen bygget ut fram til landsbyen for å frakte kull til Swansea. Men man så raskt potensialet i passasjertrafikk. Den første passasjerruten startet 25. mars 1807, hvilket gjør den til den første regulære togrute for passasjertrafikk i verden. Den ble svært populær, og Mumbles begynte allerede dengang å utvikle seg til et turiststed.

Mumbles sett fra landsiden

I dag er det turisme som er hovednæringsvei. Den eneste større severdighet er ruinene av Oystermouth slott, men det som trekker mest folk er at byen har flere svært gode restauranter og kaféer, og at landskapet er vakkert.

Mumbles Mile[rediger | rediger kilde]

Mumbles Mile er en veistrekning i Mumbles, som har en svært høy konsentrasjon av puber. Den er derfor et populært utfluktsmål for studenter fra Swansea og Cardiff, og er velkjent for pub-til-pubrunder.