Hopp til innhold

Multitouch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjematisk illustrasjon av multitouch.

Multitouch, også skrevet multi-touch, er et berøringsfølsomt brukergrensesnitt for elektroniske apparater som kan registrere flere fingerberøringer samtidig.

Multitouch er mest kjent fra mobiltelefoner med berøringsskjerm og på  styreplaten på bærbare datamaskiner. Fordelen ved denne teknologien sammenlignet med tradisjonell enkeltberøringsteknologi er at det forenkler f.eks. forstørring av bilder ved å ta tak i diagonalt motstående hjørner på bildet og dra dem fra hverandre. Det gjør det også enklere å rotere bilder/tegninger. Dermed er det i enkelte situasjoner ikke behov å bruke mus eller andre pekeredskaper. Et raskt voksende marked er for presentasjon. Det å stå framme ved en «tavle» (skjerm) og peke gir en helt annen respons hos tilhørerne enn det å benytter en laserpeker eller trådløs mus, ettersom det å peke på tallene i f.eks. et regneark og fargelegge en celle med én finger gir mye bedre forståelse. Det er også mulig å tegne oppå eksisterende bilder/tegninger.

Løsningene benyttes også på såkalte interaktiv tavle der det benyttes projektor for å vise skjermbilde. Slike tavler benyttes en del på skoler og regnes som et rimeligere alternativ enn LCD-skjermer. Det er imidlertid også en godt synlig kvalitetsfosrskjell, og for profesjonelle brukere (kontormiljø) velger idag de fleste bedrifter samt stat/kommune å benytte LCD-skjermer i kontormiljø utenfor barneskolen.

Det fines i hovedsak 2 forskjellige undergrupper av multitouch. Et mye brukt begrep er "dual touch" ettersom det gir rom for bruk av 2 fingre/pekeredskaper. Dette er den versjonen av multitouch som støttes av Windows 7. For multitouch med fler enn 2 fingre/pekredskaper er det i skrivende stund behov for egen programvaredriver. Noen leverandører støtter 4 fingre. Andre støtter 6. Det meste er for øyeblikket 32 fingre, men dette vil sikkert endre seg raskt. En del tegneprogrammer som Solid Works, etc krever minst 3 fingre for å kunne rotere en 3D tegning (x-, y- og z-aksen). Skjermer med multitouch vil i de aller fleste tilfeller også fungere som single touch.

Selv om multitouch ble for alvor introdusert for folk flest da Windows 7 kom på markedet har flere Linuxvarianter også valgt å støtte dette (dual touch). Dermed kan også dette miljøet benytte seg av denne teknologien.

Pr idag støttes multitouch av 3 teknologier (resistive touch, kapasitive touch og IR touch). IR touch kan deles opp i 2 teknologier som IR matrise og IR kamera/optisk. Hvilken teknologi som egner seg best vil være avhengig av bruksområde. Generelt sett vil mange mene at resistive egner seg best for privat bruk ettersom beleget som benyttes ofte vil kunne ripes av og ødelegges om en på et kontor, etc benytter en kulepenn eller nøkkel til pekeredskap. De 2 andre teknologiene er begge egnet til profesjonelt bruk, men kapasitiv vil ha noen svakheter med store skjermer (42" og oppover) på grunn av lavere nøyaktighet og mulighet for at kondensatorer tørker ut etter en periode på 1-3 år.

Varemerke og patent[rediger | rediger kilde]

Selskapet fikk patent på multitouchteknologien 20. januar 2009.[1] Apple forsøkte også å registrere Multi-touch som varemerke, dette ble imidlertid avslått fordi begrepet ble ansett som for allment.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fulltekst av patentet fra US Patent and Trade Mark Office, besøkt 2. juli 2011
  2. ^ «Apple Denied Trademark for Multi-Touch». MacRumors. 26. september 2011. Besøkt 4. mai 2021. 
  3. ^ Søknadsstatus hos US Patent and Trade Mark Office, besøkt 2. juli 2011
Autoritetsdata