Multitouch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skjematisk illustrasjon av multitouch.

Multitouch, også multi touch er berøringsfølsomt brukergrensesnitt for elektroniske apparater som kan registrere flere fingerberøringer samtidig.

Multitouch er mest kjent fra mobiltelefoner med touchskjerm og på touchpaden på bærbare datamaskiner. Fordelen ved denne teknologien samenliknet med den tradisjonelle singel touch teknologien er at det forenkler f.eks. forstørring av bilder ved å ta tak i hjørnene av bildet diagonalt å trekke hjørnene fra hverandre. Det gjør det også enklere å rotere bilder/tegninger. Dermed er det ikke behov å bruke mus eller andre pekeredskaper i en del situasjoner. Et raskt voksende marked er for presentasjon. Å stå framme ved en "tavle" (skjerm) å peke gir en helt annen respons hos tilhørerene enn det å benytter en laser peker eller trådløs mus ettersom det å peke på tallene i f.eks. et regeark og fargelegge en celle med en finger gir mye bedre forståelse. Det er også mulig å tegne oppå eksisterende bilder/tegninger med f.eks. Windows Draw. og zoome seg inn på internett basert kart som Bing map og Google map. At Windows 7 støtter multitouch gjør løsningene mer attraktive ettersom det medfører at det ikke er behov for spesiell programvare slik det var tidligere. Men fordelene ligger foreløpig i Microsoft sin egen programvare, men dette er nok til at mange vil kunne utnytte teknologien uten å lære seg annen programvare. Pdf-filer støtes imidlertid ikke per idag. Det medfører at det kreves egne programmer (kan lastes ned fra internet ved å søke) hvis en vil tegne oppå en pdf (f.eks. tegne sirkler rundt viktig informasjon eller bare understrekning av ord, etc. Slik programvare gir også mulighet til å viske ut streker med en finger.

Løsningene benyttes også på såkalte interaktiv tavle der det benyttes projektor for å vise skjermbilde. Slike tavler benyttes en del på skoler og regnes som et rimeligere alternativ enn LCD skjermer. Det er imidlertid også en godt synlig kvalitetsfosrskjell, og for profesjonelle brukere (kontormiljø) velger idag de fleste bedrifter samt stat/kommune å benytte LCD skjermer i kontormiljø utenfor barneskolen.

Det fines i hovedsak 2 forskjellige undergrupper av multitouch. Et mye brukt begrep er "dual touch" ettersom det gir rom for bruk av 2 fingre/pekeredskaper. Dette er den versjonen av multitouch som støttes av Windows 7. For multitouch med fler enn 2 fingre/pekredskaper er det i skrivende stund behov for egen programvaredriver. Noen leverandører støtter 4 fingre. Andre støtter 6. Det meste er for øyeblikket 32 fingre, men dette vil sikkert endre seg raskt. En del tegneprogrammer som Solid Works, etc krever minst 3 fingre for å kunne rotere en 3D tegning (x-, y- og z-aksen). Skjermer med multitouch vil i de aller fleste tilfeller også fungere som single touch.

Selv om multitouch ble for alvor introdusert for folk flest da Windows 7 kom på markedet har flere Linuxvarianter også valgt å støtte dette (dual touch). Dermed kan også dette miljøet benytte seg av denne teknologien.

Pr idag støttes multitouch av 3 teknologier (resistive touch, kapasitive touch og IR touch). IR touch kan deles opp i 2 teknologier som IR matrise og IR kamera/optisk. Hvilken teknologi som egner seg best vil være avhengig av bruksområde. Generelt sett vil mange mene at resistive egner seg best for privat bruk ettersom beleget som benyttes ofte vil kunne ripes av og ødelegges om en på et kontor, etc benytter en kulepenn eller nøkkel til pekeredskap. De 2 andre teknologiene er begge egnet til profesjonelt bruk, men kapasitiv vil ha noen svakheter med store skjermer (42" og oppover) pga lavere nøyaktighet og mulighet for at kondensatorer tørker ut etter en periode på 1-3 år.

Varemerke og patent[rediger | rediger kilde]

Varemerket Multi-touch eies av Apple[1] som også har søkt om registrering for dette.[2] Selskapet fikk patent på multitouchteknologien 20. januar 2009.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]