Multinational Force and Observers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Uniformsmerke med MFOs emblem

Multinational Force and Observers (MFO) er en fredsbevarende styrke som opererer i Sinaiørkenen i Egypt. MFO er en uavhengig internasjonal organisasjon, som driver med fredsbevarende arbeid mellom Israel og Egypt i henhold til fredsavtalen mellom de to landene.

Organisasjonen ble etablert for å overvåke iverksettelsen av Camp David-avtalen mellom Egypt og Israel og at landene overholdt avtalebestemmelsene. Fredsavtalen ble undertegnet 17. september 1978 og FN ble forespurt om å bidra med en fredsbevarende styrke i Sinai for å følge opp avtalens bestemmelser. Dette strandet på motstand i Sikkerhetsrådet, der Sovjetunionen truet med veto. I stedet ble Egypt, Israel og USA enig om å etablere en selvstendig organisasjon for å ivareta oppgavene og Multinational Force and Observers ble etablert ved en protokoll til fredsavtalen, inngått 3. august 1981. Organisasjonen har hovedkvarter i Roma, der generalsekretæren holder til, og regionkontor i Kairo og Tel Aviv.

Styrkens var operativ fra 25. april 1982. Samtidig startet Israel sin tilbaketrekning fra Sinai. MFOs første militære sjef var generalløytnant Fredrik Bull-Hansen. Tolv land bidrar til MFO: Soldater fra Canada, USA, Fiji, Colombia, New Zealand, Italia, Frankrike, Ungarn og Norge tjenestegjør i Sinai. Ved utgangen av 2009 rådde MFO over et personell på 1662 soldater i Sinai.

Tidligere har Kjell Narve Ludvigsen vært Force Commander ved MFO.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]