Multinational Force and Observers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uniformsmerke med MFOs emblem

Multinational Force and Observers (MFO) er en fredsbevarende styrke som opererer i Sinaiørkenen i Egypt. MFO er en uavhengig internasjonal organisasjon, som driver med fredsbevarende arbeid mellom Israel og Egypt i henhold til fredsavtalen mellom de to landene.

Organisasjonen ble etablert for å overvåke iverksettelsen av Camp David-avtalen mellom Egypt og Israel og at landene overholdt avtalebestemmelsene. Fredsavtalen ble undertegnet 17. september 1978 og FN ble forespurt om å bidra med en fredsbevarende styrke i Sinai for å følge opp avtalens bestemmelser. Dette strandet på motstand i Sikkerhetsrådet, der Sovjetunionen truet med veto. I stedet ble Egypt, Israel og USA enig om å etablere en selvstendig organisasjon for å ivareta oppgavene og Multinational Force and Observers ble etablert ved en protokoll til fredsavtalen, inngått 3. august 1981. Organisasjonen har hovedkvarter i Roma, der generalsekretæren holder til, og regionkontor i Kairo og Tel Aviv.

Styrkens var operativ fra 25. april 1982. Samtidig startet Israel sin tilbaketrekning fra Sinai. MFOs første militære sjef var generalløytnant Fredrik Bull-Hansen. Tolv land bidrar til MFO. Soldater fra Australia, Canada, Colombia, Fiji, Frankrike, Italia, New Zealand, Norge, Storbritannia, Tsjekkia, Uruguay og USA tjenestegjør i Sinai. Per april 2015 rådde MFO over et personell på 1667 soldater.[1]

Tidligere har Kjell Narve Ludvigsen vært Force Commander ved MFO.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Contingents», Multinational Force and Observers. Lest 6. september 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]