Mulgrew Miller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mulgrew Miller
Mulgrew Miller.jpg
Fotograf: Bob Travis
Født13. august 1955
Greenwood[1]
Død29. mai 2013 (57 år)
Allentown[2]
Utdannet ved University of Memphis
Beskjeftigelse Pianist
Nasjonalitet USA Amerikansk
Medlem av The Jazz Messengers
Musikalsk karriere
SjangerJazz
InstrumentPiano
InnflytelseOscar Peterson


Mulgrew Miller (født 13. august 1955 i Greenwood i fylket Leflore, Mississippi, USA, død 29. mai 2013, Allentown, Philadelphia, USA)[3] var en amerikansk jazzpianist.[4]

Barndomsårene var fylt av musikk, for det meste gospel i den lokale kirken, samt R&B og blues til dans. Miller holdt hele tiden på med litt jazz og på high school startet han en trio som spilte på cocktail parties. Han har senere forklart at [...]de ikke visste hva de holdt på med, men at de heller spilte med en tilnærming til jazz.

Det sies at Miller bestemte seg for å bli jazzmusiker da han hørte Oscar Peterson på TV. Mye av Millers pianospill kan sammenlignes med Petersons når det gjeller teknikk og fremførelse.

Miller spilte med Art Blakey’s Jazz Messengers i flere år, og senere med trompetisten Woody Shaw, sangeren Betty Carter og the Duke Ellington Orchestra under ledelse av Ellingtons sønn, Mercer. Miller var også del av en kvintett ledet av trommeslageren Tony Williams' fra midten av 1980-årene og til Williams døde i 1997.

I de senere årene arbeidet Miller i en trio med Ivan Taylor (bass) og Rodney Green (trommer), og med bassisten Ron Carters Golden Striker Trio. Han har utgitt fire album sammen med Derrick Hodge (bass) og Karriem Riggins (trommer) (alle på plateselskapet Max Jazz Records):

  • Live At Yoshi's Vol. 1 (2004)
  • Live At Yoshi's Vol. 2 (2005)
  • Live At The Kennedy Center Vol. 1 (2006)
  • Live At The Kennedy Center Vol. 2 (2007).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]