Mulde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mulde
Mulde
Mulde i nærheten av Bad Düben
LandTyskland Tyskland
DelstatSachsen, Sachsen-Anhalt
Høyde over havet60 meter
Lengde147 km 
Nedbørfelt7 400 km² 
Middelvannføring73 /s 
StartZwickauer Mulde og Freiberger Mulde
  – Høyde132,4 moh.
  – Koord.51°09′37″N 12°47′53″Ø Cyan pog.svg
MunningSamløp med Elben ved Dessau
  – Høyde57 moh.
  – Koord.51°52′08″N 12°13′52″Ø Blue 000080 pog.svg

Mulde er en elv i Sachsen og Sachsen-Anhalt i Tyskland og en av Elbens sideelver fra venstre, med en lengde på 147 km. Elven har sin kilde i nærheten av Colditz, hvor elvene Zwickauer Mulde (som kommer fra Zwickau) og Freiberger Mulde (med Freiberg langs bredden) renner sammen. Begge elvene har sitt opphav fra Erzgebirge. Herfra renner elven gjennom Sachsen (Grimma, Wurzen, Eilenburg og Bad Düben) og Sachsen-Anhalt (Jeßnitz og Dessau, Anhalts gamle hovedstad). Mulde munner ut i Elben tre km nord for Dessau.

I august 2002 førte en flom til store ødeleggelser, som blant annet truet verdensarvstedet «Dessau-Wörlitzer Gartenreich» og byen Dessau. Byene Döbeln og Grimma var særlig hardt rammet.

Navnet stammer muligens fra det gammeltyske, eller gotiske, «Mulda», som betyr «støv», og som er i slekt med det norske ordet for mold. Mer sannsynlig kommer det fra det tyske ordet «mahlen», som betyr «å kverne». Mulde betyr mest sannsynlig «den kvernende elven» etter de mange vannkvernene som i tidligere tider lå langs elven. I dag ligger det et vannkraftverk langs elven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]