Movember

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En gruppe menn som viser barten de har anlagt i løpet av Movember.

Movember er en årlig kampanje for bevisstgjøring om menns helse og pengeinnsamling til forsknings- og støtteprogrammer med fokus på prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse. Bak kampanjen står Movember Foundation, som er en uavhengig internasjonal stiftelse.

Movember Foundation oppfordrer menn til å barbere bort eventuelt skjegg og bart den 1. november for så gro en bart i 30 dager i november. Videre oppretter man en profil på nettsiden movember.com, laster opp bilder underveis i november for å dokumentere bartegroingen, og oppfordre venner, bekjente, kollegaer, familie etc. til å støtte Movember-finansierte helseprogrammer ved å gi en donasjon på movember.com

Mennene som gror bart og registrerer seg kalles for Mo Bros. Hvert år i november er Mo Bros gående og pratende informasjonsplakater. Engasjementet til Mo Bros bidrar til å øke bevisstheten om aspekter ved menns helse som ofte får lite oppmerksomhet, ved at barten blir et samtaleemne i ulike sammenhenger. Ved å bruke barten som katalysator, ønsker Movember Foundation å få til en varig endring og gi menn mulighet og trygghet til å lære og snakke mer åpent om sin helse, og oppsøke helsetjenester ved behov.

Den første Movember-barten så dagens lys i Australia i 2003. Det hele oppstod som en utfordring blant 30 venner etter at fire av disse hadde hatt en samtale om barter og 70-talls mote over noen øl på en bar. Ordet Movember er en sammenslåing av ordene «november» og «moustache». Bartegroingen til de originale 30 movemberbrødrene genererte mye oppmerksomhet. I 2004 bestemte de seg for å gjøre det til en årlig tradisjon og bruke oppmerksomheten til å samle inn penger til forskning og sette fokus på prostatakreft da det var lite bevissthet rundt denne sykdommen. Siden den gang har mer enn 4 millioner menn verden rundt grodd en registrert bart i Movember og samlet inn penger til kreftforskning.

Movember er ikke bare for menn. Kvinnene som deltar i Movember, kalles Mo Sistas og de spiller en viktig rolle for Movembers suksess ved at de støtter mennene i livet sitt og oppmuntrer dem til å engasjere seg. Movembersøstrene engasjerer seg også ved å registrere seg på movember.com, og ved å bidra til å samle inn midler og øke bevisstheten. Mo Sistas gjør i prinsippet det samme som Mo Bros, bortsett fra å anlegge bart.

Movembers deltakere har totalt samlet inn over 3 294 milliarder kroner og har finansiert over 800 forskningsprogrammer i 21 land.

Pengene som Movember Foundation samler inn i Norge går til norske forskningsprosjekter innen prostatakreft og kreftforskning som støttes av Movember Global Action Plan (GAP), som er et globalt forskningssamarbeid innen prostatakreft. Kreftforeningen er helsefaglig samarbeidspartner med Movember i Norge, og bistår i arbeidet med finansieringen av forskningsprosjekter i Norge.

Movember GAP samler forskere fra fagmiljøer over hele verden i et globalt forskningssamarbeid som man til nå ikke har sett maken til innenfor kreftforskning. Dette samarbeidet vil på sikt gjøre at forskere kan dele informasjon om hva som fungerer og ikke, slik at man unngå dobbeltarbeid og dermed får bedre avkastning på midler som samles inn gjennom Movember og andre organisasjoner til forskning på prostatakreft og testikkelkreft.

Målet med Movembers Global Action Plan er å skape tettere samarbeid mellom ledende kreftforskerne i verden, inklusive i Norge, for å finne nye løsninger for diagnostikk og behandling. Arbeidet gjennomføres blant annet ved å dele forskningsdata, ideer, få oversikt over ledige forskningsressurser i andre land, dele nye informasjon, diskutere og bygge nettverk med andre forskere rundt om i verden.

Slik fungerer Movember Global Action Plan (GAP)

  • En andel av innsamlede midler i hvert land er allokert til et globalt fond.
  • Det globale fondet fordeles til ett prioritert prosjekt hvert år som bestemmes av en uavhengig (GSC).
  • Den globale forskningskomiteen består av anerkjente krefteksperter fra hele verden, og ledes av dr. Colleen Nelson.
  • Movember Foundation Global Scientific Committee (GSC) møtes hvert år for å identifisere et forskningsfelt som ville hatt best nytte av globalt samarbeid.
  • Straks årets satsingsområde er godkjent av Movembers styre, samles verdens beste forskere på prostata- eller testikkelkreft for å samarbeide om å finne svaret på en forhåndsdefinert problemstilling.
  • Forskerne som blir rekruttert, samarbeider via en rekke plattformer, som for eksempel regelmessige videokonferanser, årlige møter og Movembers nettbaserte samarbeidsplattform Promoveo.
  • Movember Foundation’s Programmes Team administrerer og tilrettelegger prosjektprosessen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]