Moussa Dadis Camara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moussa Dadis Camara

Moussa Dadis Camara (født i 1964 i regionen Guinée Forestière i Sørøst-Guinea) er en tidligere offiser i den guineanske hæren som var president i Republikken Guinea og i Nasjonalt råd for Democracy and Development (Conseil National de la Démocratie et du Développement, CNDD). CNDD tok makten i Guinea i et militærkupp den 23. desember 2008 etter å ha drept den daværende presidenten og diktatoren Lansana Conté.

Han sluttet seg til Army of Guinea i 1990 som en korporal og han ble senere utnevnt til sjef for drivstoff på en guineansk militærbase i Kindia, omtrent 60 miles nordøst for Conakry. Fra 2001 og 2002 ble Dadis sendt til Sierra Leone som medlem av FNs fredsbevarende styrker. Han var en av de ledende mytteristene i den guineanske militære uroen som fant sted i 2008. Før kuppet i desember 2008 var han i stor grad ukjent for befolkningen i Guinea.

Den 28. september 2009 drev medlemmer av et opposisjonsparti med flere demonstrasjonstog i Conakry. Demonstrantene krevde blant annet at president Camara skulle trekke seg fra presidentembetet. Flere av de som var med i de fredelige demonstrasjonene ble utsatt for grov vold, knivstikking og voldtekt.

Ifølge FN ble minst 157 sivile drept i denne massakren og minst 1200 andre sivile ble skadd. De døde og skadde var ikke bare demonstranter, men de var også mange som bare tilfeldigvis var der og prøvde å flykte fra soldatene og deres kuler.

Som svar på hendelsen, innførte det økonomiske fellesskapet av vest-afrikanske stater en våpenembargo av Guinea. Organisasjoner som Den afrikanske union, EU og USA straffet president Moussa Dadis Camara ved blant annet å innføre flere sanksjoner.

Den 3. desember 2009 ble Camara skutt og han skal senere ha dødd av de store skadene. Hans livvakt og sjåfør skal ha blitt drept i dette angrepet.

Den 4. desember antydet kilder i den amerikanske avisen The New York Times at Camara faktisk hadde forlatt landet frivillig på grunn av at han skulle få omfattende medisinsk behandling i Marokko og at han ikke var i noen alvorlig tilstand. Visepresident og forsvarsminister Sékouba Konaté fløy tilbake til Guinea fra Libanon for å lede landet videre etter at han hadde hørt om presidentens dødsfall/forsvinning.