Moussa Dadis Camara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moussa Dadis Camara
Dadis Camara portrait.JPG
Født29. des. 1964Rediger på Wikidata (58 år)
Koure, GuineaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær, politikerRediger på Wikidata
Embete
  • Guineas president (2008–2009) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Université Gamal Abdel Nasser de ConakryRediger på Wikidata
Parti Conseil national pour la démocratie et le développementRediger på Wikidata
Nasjonalitet GuineaRediger på Wikidata

Moussa Dadis Camara (født 1. januar 1964 i Kouré i regionen Guinée Forestière i Sørøst-Guinea) er en tidligere offiser i den guineanske hæren som var president i Republikken Guinea og i Nasjonalt råd for Democracy and Development (Conseil National de la Démocratie et du Développement, CNDD). CNDD tok makten i Guinea i et militærkupp den 23. desember 2008 etter å ha drept den daværende presidenten og diktatoren Lansana Conté.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han sluttet seg til Guineas hær i 1990 som en korporal og han ble senere utnevnt til sjef for drivstoff på en guineansk militærbase i Kindia, omtrent 60 miles nordøst for Conakry. Fra 2001 og 2002 ble Dadis sendt til Sierra Leone som medlem av FNs fredsbevarende styrker. Han var en av de ledende mytteristene i den guineanske militære uroen som fant sted i 2008. Før kuppet i desember 2008 var han i stor grad ukjent for befolkningen i Guinea.

Den 28. september 2009 drev medlemmer av et opposisjonsparti med flere demonstrasjonstog i Conakry. Demonstrantene krevde blant annet at president Camara skulle trekke seg fra presidentembetet. Flere av de som var med i de fredelige demonstrasjonene ble utsatt for grov vold, knivstikking og voldtekt.

Ifølge FN ble minst 157 sivile drept i denne massakren og minst 1200 andre sivile ble skadd. De døde og skadde var ikke bare demonstranter, men de var også mange som bare tilfeldigvis var der og prøvde å flykte fra soldatene og deres kuler.

Som svar på hendelsen, innførte det økonomiske fellesskapet av vestafrikanske stater en våpenembargo av Guinea. Organisasjoner som Den afrikanske union, EU og USA straffet president Moussa Dadis Camara ved blant annet å innføre flere sanksjoner.

Den 3. desember 2009 ble Camara skutt og han skal senere ha dødd av de store skadene. Hans livvakt og sjåfør skal ha blitt drept i dette angrepet.

Den 4. desember antydet kilder i den amerikanske avisen The New York Times at Camara faktisk hadde forlatt landet frivillig på grunn av at han skulle få omfattende medisinsk behandling i Marokko og at han ikke var i noen alvorlig tilstand. Visepresident og forsvarsminister Sékouba Konaté fløy tilbake til Guinea fra Libanon for å lede landet videre etter at han hadde hørt om presidentens dødsfall/forsvinning.

Referanser[rediger | rediger kilde]