Mounted games

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Mounted games

Mounted Games er stafettponniryggen utført i høy fart og med høy presisjon. Det konkurreres i lag på 4-5 ryttere, par og individuelt. Hver av rytterne skal igjennom en øvelse (race). Gjør de feil må rytteren rette opp denne før nestemann kan ri ut.

Sporten har sin opprinnelse fra England da H.R.H Prins Phillip etterlyste en konkurranseform for barn som ikke krevde dyre og renrasede ponnier. Den første konkurransen ble gjennomført under Horse of The Year Show i 1957 og siden den gang har sporten lokket til seg mange ivrige ryttere. Mounted Games kom til Norge i 1999 og foreningen IMGAN (International Mounted Games Association Norway) ble dannet. Foreningen ble i 2013 en gren under Norsk rytterforbund. Det som startet som en liten sport med få utøvere har utviklet seg kraftig de siste årene og den er fortsatt i jevn vekst.

Sporten er for alle og engasjerer hele familien. Alle ryttere må stille med banebyggere og linjedommere, miljøet er slik at du lett kommer inn i oppgavene som må utføres.

Internasjonale konkurranser[rediger | rediger kilde]

Mounted Games-miljøet er preget av mye sosial omgang og vennskap på tvers av landegrensene. Hvert år sender Norge ut lag til å delta på flere internasjonale konkurranser i forskjellige land, enten på egne ponnier eller på lånte. Landslaget deltar under EM, VM, nordisk og nordeuropeisk mesterskap, de senere år med gode resultater. Under VM i Belgia i 2007 klarte Norge for første gang å kjempe seg til en plass i A-finale og endte på historisk 8.-plass, mens i 2008 gikk det av stabelen i Australia, og der kom Norge til en B-finale.

I 2013 ble EM avholde i Irland og det norske open laget var en hårsbredde unna A-finale.

Mounted Games i Norge[rediger | rediger kilde]

I løpet av en konkurransesesong blir det arrangert en rekke konkurranser for rytterne, derav Norgesmesterskap i lag, par og individuelt.

Lag[rediger | rediger kilde]

Det er lag fra hele østlandsområdet som stiller, Moss, Sarpsborg og omegn, Hurum, Nes og Arendal. Anla er i oppstartsfasen, det samme er Hadeland. Norgesmester i 2013 var Hurum, med Christina Ødeskaug, Maiken Rønningen, Anne-Grete Jarlset, Henriette Johansen og Lillann Akselsen.

Par[rediger | rediger kilde]

Det er stadig utskiftning når det gjelder par-partnere, men noen ryttere som kan skilte med flere topplasseringer i dette mesterskapet er Lene Graver, Maren Lande, Lillann Akselsen og Karen Sæther Houge. Norgesmester 2013 ble Lene Graver og Lillann Akselsen fra Hurum.

Individuelt[rediger | rediger kilde]

I løpet av årene er det Lene Graver, Kaja Lande, Maren Lande, Lillann Akselsen og Line Hilmersen som har tatt gull i individuelt. Norgesmester 2013 ble Henriette Johansen fra Hurum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]