Mosuldemningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mosuldemningen
Mosul Dam in hill.jpg
LandIrak
StedNinawa
Byggestart25. januar 1981
Tekniske data
Effekt1 052 megawatt

Mosuldemningen
36°37′49″N 42°49′23″Ø
Mosul-demningen
Vannkraftverket
Det historiske slott Aski Mosul før det ble oversvømmet

Mosuldemningen (arabisk: ‏سد الموصل, tidligere kalt Saddamdemningen, سد صدام) er en demning med et pumpekraftverk for utnyttelse av vannkraft i elva Tigris, ovenfor byen Mosul i det nordøstre Irak. Den forsyner denne storbyen med vann og elektrisk kraft. Dette er Iraks største demning.

Det er installert fire turbiner på 200 MW hver, men det antas at reell kraftproduksjon varierer fra 320 MW til 1 010 MW. Anlegget er Iraks største demning og et av de største vannkraftverkene i Midtøsten. Kraftverket ble ferdigstilt i 1986.

Demningen er 135 meter høy. Grunnen under og rundt demningen består av mye gips, og det er derfor en begrunnet frykt for at deler av anlegget kan begynne å rase ut. Under invasjonen i 2003 var det geriljastyrker fra Kurdistans patriotiske union som bevoktet damanlegget og hindret at det raste ut som følge av bombeangrep eller sabotasje.

Det er 4 demninger på Tigris i Irak. I rekkefølge ovenfra er de: Mosuldemningen (200 MW), Badushdemningen, Samarrademningen og Kutdemningen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]