Moskito-kysten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moskito-kysten
orig. The Mosquito Coast
Generell informasjon
SjangerDrama - Eventyr
Prod.landUSA
Utgivelsesår26. november 1986 (USA)
5. februar 1987 (Norge)
Lengde117 min. min.
Aldersgrense12 år (1987) (Norge)
Bak kamera
RegissørPeter Weir
ManusforfatterPaul Schrader
ProdusentJerome Hellman
KomponistMaurice Jarre
SjeffotografJohn Seale
KlipperThom Noble
Foran kamera
MedvirkendeHarrison Ford
Helen Mirren
River Phoenix
Annen informasjon
Budsjett$25 millioner (estimat)[1]
Eksterne lenker

Moskito-kysten (originaltittel: The Mosquito Coast) er et amerikansk eventyrdrama fra 1986 regissert av Peter Weir. Manus er basert på Paul Therouxs roman med samme tittel fra 1981. De ledende rollene spilles av Harrison Ford, Helen Mirren og River Phoenix. Filmen handler om en desillusjonert familiefar som vender ryggen til det amerikanske forbrukersamfunnet og tar sin familie med inn i Mellom-Amerikas jungel for å skape et nytt liv. Det nye livet i jungelen begynner bra, men etterhvert utvikler det seg til et dystopisk mareritt for kone og barn.

Filmen ble ingen publikumssuksess og fikk blandet mottakelse av kritikerne. Skuespillerprestasjonene fikk imidlertid hederlig omtale, spesielt Harrison Fords innsats, som av flere ble beskrevet som hans beste noensinne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Allie Fox (Harrison Ford) er en desillusjonert, men nevenyttig oppfinner som har fått nok av USAs moderne forbrukersamfunn, som han mener «kjøper søppel, selger søppel og spiser søppel». Han er meget kritisk til oppfatningen om at det finnes en gud og er dessuten overbevist om at landet hans i nærmeste fremtid vil gå under i et kjernfysisk ragnarok. Etter å ha utviklet prototypen til en ismaskin slutter han jobben, selger huset og tar kona og barna med seg til et fjernliggende sted i Mellom-Amerikas jungel kalt Moskitokysten. Der har han til hensikt å bygge et nytt liv for seg selv og familien. Visjonen er et rent liv der de kan leve selvstendig og upåvirket av sivilisasjonen.

Ved hjelp av familien og lokale krefter klarer han å realisere drømmen om å bygge en is-fabrikk i jungelen. Fox mener at is er sivilisasjon og derfor vil han bringe den til urfolket i jungelen. Alt synes å gå greit, men snart får han trøbbel med en lokal predikant fra USA, sin egen familie, noen geriljasoldater og ikke minst naturkreftene. Hans største problem er imidlertid hans eget ego og besettelsen etter å skape den perfekte verden. Han viser seg å være en visjonær som lar sine ideer gå foran alt og som manipulerer omverdenen til han får det som han vil.

Når de andre familiemedlemmene ønsker å dra tilbake til vestens sivilisasjon setter han seg på bakbeina. Besettelsen etter å skape et utopisk samfunn forvandler ham gradvis til en tyrann. Etter å ha sprengt is-fabrikken i filler blir de nødt til å finne en ny sted å etablere seg. På vei nedover ei elv møter de på nytt predikanten og hans familie. Dette møtet ender tragisk.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Innspilling
Filmen ble innspilt ulike steder i Belize
Filmen ble innspilt ulike steder i Belize

Rettighetene til manuset ble kjøpt like etter at boka ble publisert. Innspillingen skulle etter planene påbegynnes allerede i 1983 og Jack Nicholson skulle spille hovedrollen. Da han trakk seg ble prosjektet utsatt på ubestemt tid.[2] Mange utskiftinger i de store filmstudioene bidro også til at prosjektet ble lagt på is. Etter noen år fikk Harrison Ford rollen. Innspillingene startet 20. januar 1986[1] og pågikk utover vinteren og våren.

Jungelopptakene ble gjort i Belize, mens resten ble gjort i Rome i Georgia og Baltimore i Maryland.[3]

Den hadde premiere på amerikanske kinoer 2. juledag 1986 og Europa-premiere 5. februar 1987.

Anmelderne

Filmen fikk blandet mottakelse av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 75% på Rotten Tomatoes (2013)[4] og 49% på Metacritic.[5] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den bare to av fire stjerner og mente den var for kjedelig. Han mente imidlertid av både regissøren og skuespillerne gjorde en god jobb, men at manus ikke fungerte helt bra.[6] Mange mener endog at Harrison Ford leverer en av sine aller beste rolleprestasjoner i filmen.[7][8][9] Ford har selv beskrevet den som den mest krevende rollen han har hatt.[10]

VGs anmelder gav den terningkast fem[11] mens Dagbladet gav den terningkast fire.[12] Aftenpostens Per Haddal gav den middelmådig omtale.[13]

SitatI Moskito-kysten fikk jeg spille for fullt orkester. Rollen var så omfattende og så full av motsetninger at den krevde det meste jeg kunne stille opp medSitat
– Harrison Ford [10]
Publikum

Filmen ble en publikumsmessig skuffelse da den kun innbrakte drøyt $14 millioner på amerikanske kinoer. Den havnet dermed på en 60.-plass over de mest innbringende filmene i USA for kinoåret 1986.[14] Produksjonsbudsjettet var på rundt $25 millioner.[1]

Tema[rediger | rediger kilde]

Filmens tema regnes som typisk for Peter Weirs filmer. De handler oftest om mennesker i samspill, eller brytning med en kultur, natur eller fenomener som de kommer inn i som fremmede.[10] Ved siden av det så føyer handlinga i denne seg også inn i villmarks-sjangeren, der Greystoke: Legenden om Tarzan, apenes konge og Mitt Afrika kanskje er to av 1980-tallets mest kjente eksempler. Moskito-kysten har et realistisk syn naturen: Den lar seg bare midlertidig temme, og sivilisasjonen tar hevn over den som vil rømme fra det.[10] Det hele utvikler seg til en apokalypse og med drap og eksplosjoner. Familien Fox blir tvunget på flukt inn i den tette jungelen igjen. Og Alex Fox blir hensynsløs, og gal.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

River Phoenix ble tildelt en Young Artist Award, mens Harrison Ford og Maurice Jarre ble nominert til hver sin Golden Globe, henholdsvis i klassene beste mannlige skuespiller og beste musikk.[15]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c IMDb business/filming dates
 2. ^ Duke, Brad. Harrison Ford: the films. McFarland, 2005.
 3. ^ IMDb filming locations
 4. ^ Rotten Tomatoes
 5. ^ Metacritic
 6. ^ Ebert, Roger
 7. ^ «Unionscene». Arkivert fra originalen 2. desember 2013. Besøkt 25. november 2013. 
 8. ^ Almovie
 9. ^ Sexton, Thimothy. How the Box Office Failure of the Mosquito Coast Ended Harrison Ford's Career as an Actor - Yahoo Voices (5.2.2008)
 10. ^ a b c d Aftenposten morgen - Firebarnsfar i urskogen (31.1.1987, 30)
 11. ^ VG (11.10.1992 - Side: 50)
 12. ^ Filmfront
 13. ^ Aftenposten morgen - Pionserånd på vrangen (6.2.1987, s.10)
 14. ^ Boxofficemojo
 15. ^ IMDb awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]