Mosh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Quito Fest 2006 en el-10B81.JPG

Mosh (eller moshpit) er en publikumsaktivitet som oftest forekommer på metal- og hardcorekonserter, men også på punkkonserter. Mosh har likhetstrekk med pogo, en standard punk-dans som hevdes å være funnet opp av Sid Vicious.[1]

Å delta i en moshpit kan være farlig. Det er dokumentert 9 dødsfall i forbindelse med moshpit mellom 1994 og 2006.[2]

Mosh begynte på konsertene til thrash metal-band som Slayer og Anthrax på 80-tallet. Moshing blir tidvis omtalt i metal- og hardcoretekster, som i Anthrax' «Caught in a Mosh». Instrumentalpartier på Anthrax' tidlige plater er ofte kalt "MOSH PART" på tekstarket (oftest skrevet i caps).

Varianter[rediger | rediger kilde]

Det finnes et antall ulike moshpit-aktiviteter, som «circlepit», der deltakerne beveger seg i en ring som ligner en malstrøm, stagediving, der en deltaker hopper fra scenekanten og ned i moshpiten, samt crowdsurfing, som består i å la seg bære rundt på hendene til de andre deltakerne. «Wall of Death» er en sjeldnere manøver hvor publikum deler seg i to grupper som står vendt mot hverandre og deretter løper i høy hastighet mot hverandre. Dette forekommer mest på thrash metal- og metal core-konserter, og dirigeres da gjerne fra scenen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]