Morokulien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morokulien
Det 18 meter høye Fredsmonumentet ble reist av fredsbevegelsene i Norge og Sverige i 1914 for å markere hundre år med fred siden unionen mellom Sverige og Norge ble inngått i 1814.
LandSveriges flagg Sverige
Grunnlagt16. august 1914
Nettsidewww.fredsmonumentet.com
Kart
Morokulien
59°55′53″N 12°14′29″Ø

Fredsmonumentet fra 1914 i Morokulien, et park- og campingområde på riksgrensa mellom Norge og Sverige som ble erklært som egen republikk under beskyttelse av den svenske radiomannen Lennart Hyland i 1959.
Infosenteret ved Morokulien

Morokulien er et seks mål stort område på riksgrensen mellom Norge og Sverige, der den norske riksvei 2 møter den svenske riksväg 61 fra henholdsvis Eidskog kommune i Innlandet og Eda kommune i Värmland. Grensebanen krysser også grensen ved Morokulien. Grenseovergangen ved Morokulien er etter Svinesund den mest trafikkerte grenseovergangen mellom Norge og Sverige.

Fredsplassen[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med markeringen av 100 år med fred mellom Norge og Sverige i 1914 ble et 18 meter høyt granittmonument skapt av steinhuggeren Johansen Berglund reist midt på grensen. Fredsmonumentet består av to søyler, én på hver side av grenselinjen, men med felles fundament. På toppen står to figurer som holder hverandre i hendene på tvers av grensen. Freden mellom naborikene siden unionen mellom Sverige og Norge ble inngått i 1814, ble heller ikke brutt under unionsoppløsninga 1905, men samme uke som monumentet ble reist, brøyt første verdenskrig ut. Under andre verdenskrig var Fredsplassen den eneste plassen der svensk-norske par kunne gifte seg.

Fredsplassen er Eidskog kommunes tusenårssted.

Morokulien[rediger | rediger kilde]

Navnet Morokulien ble skapt i 1959 av radiomannen Lennart Hyland fra Sverige og Randi Kolstad fra Norge i forbindelse med et radioprogram som het Över alla gränser. Navnet er bygget opp av det norske ordet moro og det svenske ordet kul, som begge har samme betydning. Hyland utropte Morokulien til en egen stat med seg selv som statssjef. Ingen har siden tatt dette alvorlig, men det er mulig å få kjøpt morokuliske pass i butikken i infosenteret. Passets legitimitet er riktignok tvilsomt med tanke på at hvem som helst kan kjøpe et og at ingen annen stat har anerkjent Morokulien.

Annet[rediger | rediger kilde]

Foruten fredsmonumentet finnes det flere andre attraksjoner og fasiliteter på Morokulien. Infosenteret, som også ligger midt på grensen, selger souvenirer og sørger for guiding. I tillegg er det et sted for formidling av arbeid på tvers av grensen. Morokulien har også campingplass, bensinstasjon og to vertshus.

På svensk side ligger tettstedet Eda glasbruk, og på norsk side Magnor, som er siste stasjon på Kongsvingerbanen. Begge har tradisjoner innen glassproduksjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]